luni, 3 martie 2014

iahnie de fasole




















Astazi este prima zi din Postul cel Mare, Postul Pastelui. Precum bine se stie, postul este retinerea totala sau partiala de la anumite alimente si bauturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, in scop religios-moral. Aceasta retinere de la mancari si bauturi trebuie insa insotita si de retinerea de la ganduri, pofte, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit de post sufletesc. Pentru aceasta zi am pregatit o delicioasa iahnie de fasole.

iahnie de fasole (mancaruri de post, editura Sophia)

500 g fasole 
2 morcovi
2 cepe
1 radacina de patrunjel
2 linguri bulion
4-5 catei de usturoi
ulei
cimbru
foi de dafin
sare, piper

Fasolea se fierbe in apa calda cu sare si dupa ce da in clocot se scurge apa si se pune din nou la fiert. Aceasta operatie se repeta de 2-3 ori. In timpul ultimei "ture" de fiert se adauga morcovul si patrunjelul dat pe razatoare, o ceapa taiata marunt si folie de dafin. Separat se inabuse cealalta ceapa taiata marunt, peste care se adauga o cana de zeama in care a fiert fasolea si cele doua linguri de bulion.
Cand fasolea este fiarta se adauga acest sos, cateii de usturoi si cimbrul uscat. Se mai lasa la fiert inca 15 minute. La final se potriveste de sare si piper. Se serveste rece. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu