luni, 7 aprilie 2014

Quinta do Vallado Winery




















Intr-un peisaj uimitor si unic cum este Douro, orice interventie trebuie sa fie foarte precisa. De aceea, prima provocare a fost de a sublinia identitatea distincta a proiectului respectand cu atentie peisajul. Fiecare gest a trebuit sa fie incisiv, adaptandu-se la programul/tema dat/a, imbinand in acelasi timp o expresivitate ce contopea si punea in valoare, atat complexitatea constructiei cat si peisajul inconjurator.
Proiectul de extindere al vinariei Quinta do Vallado a inclus doua arii de interventie - de productie si de petrecere a timpului liber - si o provocare suplimentara: de a mentine si a integra cladirile existente intr-un context nou, caracterizat de un vocabular contemporan. Pentru unificarea tuturor acestor cerinte, a fost nevoie de o mare precizie tehnica, rezultand o simplitate atat in utilizarea materialului cat si in crearea formelor. Acest lucru a asigurat un impact minim asupra peisajului, dar in acelasi timp au rezultat spatii functionale si atractive. 




















Propunerea de extindere a vinariei, conciliaza nevoia extinderii pivnitelor existente cu o buna integrare in peisajul inconjurator. Interventia are ca scop pastrarea cladirilor existente si in acelasi timp o reorganizare necesara prin adaugarea unor noi constructii avand functiunile de receptie, spatii de depozitare si spatiul de fermentare. Extinderea propusa care functioneaza prin gravitatie, forteaza intelegerea intregului sistem productiv si necesita o mare disciplina in dispunerea planimetrica a functiunilor.
Noile volume creeaza o relatie de tensiune si echilibru intre cladiri si topografia terenului. De exemplu, spatiul pentru depozitarea butoaielor este un spatiu autonom care dialogheaza cu imprejurimile, tinand cont de peisajul terasat specific regiunii Douro.
Intregul proiect conciliaza structura si infrastructura in conceptia formelor vechi arhitecturale. Toate volumele nou create sunt realizate din beton, cu un finisaj rugos la interior. Finisajul exterior este realizat din materiale locale (sisturi), puse in opera intr-o maniera contemporana.
Proiectul a fost realizat de firma Guedes + de Campos din Portugalia. 
































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu