sâmbătă, 25 octombrie 2014

tocanita de ciuperci... by Mara






















Am niste pleurotus. Si cativa ardei... ceapa, usturoi si putin oregano parfumat. O tocanita rapida si usoara ar fi binevenita. Ma pregatesc sa atac legumele, cand o aud pe Mara..."vreau sa te ajut, tati!"... si am inceput. De aceasta data am fost doar sous chef... micutza mi-a aratat cum este sa fi "chef" la... 4 ani.  Sub supravegherea mea, a spalat legumele, le-a taiat asa cum a putut ea (... la marar si usturoi am ajutat-o putin... de asemenea si la aragaz), apoi le-a aruncat in cratita si... gata!. Tocanita de ciuperci miroase bine... e colorata si gustoasa. 
Sunt foarte mandru... realizez ca atat Ilinca, cat si Mara au inceput sa le placa in bucatarie, sa ajute, chiar si sa "gateasca" asa cum se pricep ele. Practic cred ca realizeaza ca este "foarte bine" sa gatesti acasa. Mancarea are gust mai bun, stii ce ingrediente folosesti, deci vei manca sanatos.
Inchei cu un citat din cartea Medium Raw: A Bloody Valentine To The World Of Food And The People Who Cook de Anthony Bourdain... "cred ca deprinderile culinare de baza sunt o virtute, ca abilitatea de a te hrani cu pricepere atat pe tine, cat si pe altii ar trebui predata tuturor tinerilor drept o competenta fundamentala, ca ar trebui sa devina la fel de esentiala in procesul de maturizare ca atunci cand te stergi singur la fund sau traversezi fara nici un ajutor strada".

tocanita de ciuperci (Mara)

500 g ciuperci pleurotus
2 ardei
2 cepe
4-5 catei de usturoi
oregano uscat
marar verde
2-3 linguri ketchup de casa (pasta de rosii)
ulei de masline extravirgin
sare, piper

Ceapa se curata, se taie marunt. La fel si ardeii. Se inabuse intr-o cratita cu peretii grosi, impreuna cu uleiul de masline si putina apa. Se adauga ciupercile taiate in bucati potrivite, impreuna cu cateii de usturoi. Se lasa pana tocanita scade, apoi se adauga ketchup-ul si oregano. Se amesteca si se mai lasa pe foc cca. 2-3 minute. La final se asezoneaza cu sare si piper + mararul tocat marunt. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu