vineri, 4 octombrie 2013

cheesecake cu sirop de afine




















3 ani impliniti in aceasta vara... pe 30 august am sarbatorit-o pe veveritza Mara. Cu aceasta ocazie am pregatit un mic tort, mai precis un cheesecake stropit din abundenta cu un sirop minunat de afine. O reteta racoroasa si gustoasa pentru un final de vara incendiar.

cheesecake cu sirop de afine

blat:           80 g unt topit, 150 g biscuiti digestivi, 1 lingura de zahar 
umplutura:  1 kg branza dulce de vaci, 200 g zahar, 3 linguri faina, esenta de vanilie, 
                  3 oua + 1 galbenus, sare, 100 ml smantana dulce, 
                  100 g ciocolata neagra (75-80% cacao)
sirop:         2 cani de afine, 3 linguri zahar, 1 lingura zeama de lamaie

Incingeti cuptorul la foc mediu (180 grade Celsius). Asezati o hartie de copt pe fundul unei tavi rotunde cu marginea detasabila (23 cm). Pregatiti blatul... topiti untul si amestecati-l cu biscuitii sfaramati si zaharul pana cand compozitia devine omogena. Cu ajutorul unei linguri intindeti uniform blatul in forma de tort, presand bine. Bagati tava la cuptor aproximativ 10 minute, apoi o scoateti si lasati blatul sa se raceasca.

Scadeti temperatura cuptorului la 120 de grade. Separati albusurile de galbenusuri. Pastrati cele 4 galbenusuri si 3 albusuri separat. Puneti branza intr-un castron mare si amestecati timp de 2 minute cu mixerul, la viteza mica. Adaugati treptat galbenusurile, zaharul, apoi faina si sarea, amestecand in tot acest timp cu mixerul. Separat bateti albusurile spuma. Incorporati albusurile si esenta de vanilie in compozitia cu crema de branza amestecand usor cu o lingura de lemn.
Pastrati 6 linguri decompozitie. Restul de crema se toarna in tava peste blatul racit. Separat, sfaramati ciocolata intr-un vas termorezistent. Incalziti smantana dulce intr-o craticioara pana la punctul de fierbere. Turnati smantana fierbinte peste ciocolata si amestecati bine pana cand se transforma intr-un sos gros. Amestecati sosul racit cu cele 6 linguri de amestec de branza pastrate, obtinand o crema fina de ciocolata. Turnati amestecul de ciocolata peste restul cremei din tava. Introduceti tava in cuptor pentru 40 de minute la 120 grade Celsius. Opriti focul si lasati prajitura sa se raceasca odata cu cuptorul timp de doua ore. Introduceti prajitura la rece cateva ore sau pana a doua zi.



















Pentru sirop, zdrobiti 1 cana de afine cu furculita si fierbeti-o cinci minute impreuna cu cu cele 3 linguri de zahar, lingura de zeama de lamaie si 3 linguri de apa. Amestecati siropul racit cu restul fructelor si folositi-l ca topping pentru servire. Pofta buna!








2 comentarii: