luni, 20 mai 2013

cartofi la cuptor


















Daca nu stiati, va spun acum...am avut sansa si onoarea de a lucra o buna perioada de timp in Sfantul Munte Athos. Impreuna cu Kasandra si Sithonia formeaza marea peninsula calcidica a Greciei. Aici, pe parcursul unui an de zile, am ajutat la restaurarea si reabilitarea unui segment de cladiri, din cadrul ansamblului manastiresc Schitul Romanesc Prodromul. Aflat in extremitatea rasariteana a Muntelui Athos, este asezat intr-un loc pustnicesc, numit Vigla, un loc salbatic dar plin de o frumusete naturala, potrivit pentru viata isihasta. O prima atestare documentara, s-a facut in jurul anului 1750, cand cativa monahi romani, aflati sub povatuirea duhovniceasca a ieromonahului Macarie, locuiau langa bisericuta Sfantului Ioan Botezatorul, zidita in sec. al XVII-lea.














In ianuarie 1857 s-a pus piatra de temelie a bisericii schitului, care a fost terminata in mai 1866, drept ctitor al vremii fiind ieroschimonahul Nifon, ajutat de ucenicul sau, ieroschimonahul NectarieBiserica, cu hramul "Botezul Domnului", a fost construita in stil athonit, are 3 turle si o lungime de 30 m. Comoara cea mai pretioasa a Schitului este Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului numita "Prodromita", care s-a zugravit singura.


Intr-una din zile, ma aflam la Dafni, una din portile de acces in Sfantul Munte, unde asteptam feribotul, ca sa pot pleca spre Ouranopoli si de acolo mai departe spre tara. Am intrat intr-unul din magazinele din apropierea portului si spre marea mea uimire am gasit o nepretuita carte de...bucate. "The cuisine of the Holy Mountain Athos", scrisa de calugarul Epiphanios din Mylopotamos. Si iata cum in colectia mea de carti de bucate a mai aparut una. Tin sa amintesc, ca odata cu achizitionarea acestei carti, am mai cumparat si un vin rosu sec, deosebit dealtfel, un Syrah de la manastirea greceasca Vatopedu. No comment!
Din aceasta carte am preparat o prima reteta...o reteta de cartofi la cuptor. Simplu si gustos!





































cartofi la cuptor (the cuisine of the Holy Mountain Athos, Epiphanios of the Mylopotamos)

1 kg cartofi
4-5 catei de usturoi
200 g ulei de masline extravirgin
sare, piper
oregano, chimen, foi de dafin



















Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii taiem in bucati. unem cartofii taiati intr-un bol, impreuna cu cateii de usturoi taiati marunt, uleiul de masline, sarea, piperul si celelalte mirodenii. Amestecam totul cu mainile, astfel incat la final, cartofii sa fie acoperiti intr-un strat uniform de toate ingredientele folosite, impreuna cu uleiul de masline. Turnam totul intr-tava. Adaugam cu atentie un pahar cu apa in tava, astfel incat sa nu "spalam" din greseala vreun cartof, de stratul de mirodenii in care se afla invelit. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius. Lasam la copt cca 25-30 minute, dupa care indepartam folia, micsoram temperataura la 180 grade Celsius si mai lasam cartofii inca aproximativ 15-20 minute, pana se rumenesc pe toate partile. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu