joi, 16 mai 2013

macrou la cuptor




















Auzim frecvent despre epuizarea oceanelor, dar nu cred ca ne dam seama cat de cumplita este aceasta problema: populatiile de pesti din intreaga lume sunt amenintate de pescuitul excesiv, poluare sau pescuitul si tehnicile care fac ravagii in ecosistemele locale. Daca nu ne vom schimba cat mai rapid punctul de vedere si nu vom intelege crunta realitate, specii de pesti mari (...si mici ) vor intra pe lista speciilor pe cale de disparitie inca din anul 2050.
Ca toate problemele de mediu care exista, aceasta este una complexa, cu o multitudine de cauze, implicatii si efecte secundare. Nu toata lumea aspira sa devina un expert in probleme marine si sa inteleaga gravitatea problemei. Nu toata lumea are timp sau inclinatia de a decoda ceea ce expertii spun. Majoritatea dintre noi vrem doar sa mancam peste si sa fim fericiti. Suntem tentati sa spunem ...eu sunt doar un consumator, nu pot schimba lumea.
Daca vedem la magazine, supermaketuri sau intr-un meniu de restaurant anumite specii de pesti, unii dintre noi ar putea spune ca din moment ce sunt pescuiti, putem sa ii mancam fara sa avem constiinta incarcata. Gresit! Cel mai bine este sa ii lasam acolo unde sunt...pe raft la magazin sau in meniul din restaurant. Prin aceasta noua atitudine, trebuie sa tragem un semnal de alarma asupra acestei situatii.
Si daca vrei intr-adevar sa fii fericit, trebuie sa fi sigur ca pestele pe care il cumperi sau il mananci, a fost pescuit sau crescut intr-un mod durabil (sustenabil) - adica, intr-un mod prin care sa se asigure ca pe viitor, populatia respectiva de peste va fi crescuta sau mentinuta si ca ecosistemul din care face parte va fi protejat.

Deci ce putem face in acest sens?

Pentru inceput, putem consulta rapoartele - seafood guide - care indica speciile de pesti si fructe de mare care se pot manca, si de asemenea speciile care trebuie evitate (...ele aflandu-se pe cale de disparitie). Acestea variaza in functie de regiunea de pe glob in care locuim sau regiunea de unde provin pestii pe care ii cumparam. In timp, prin urmarirea acestor linii directoare, se va ajunge la revigorarea speciilor de pesti si a fructelor de mare aflate "in dificultate" in acest moment.

Un astfel de ghid este un inceput bun, dar este ca o imagine in alb si negru, intr-o situatie care are multe nuante de gri. Aceasta nu este scutul magic care ne poate ajuta. Pestii sunt de foarte multe feluri si vin sub tot felul de denumiri, astfel incat etichetarea lor poate fi de cele mai multe ori imprecisa. Nu ne ramane decat un singur lucru: sa punem cat mai multe intrebari...ce fel de peste este, de unde provine, daca e din crescatorie sau a fost pescuit ?
Putem doar sa speram, ca daca suficienti de multi cumparatori/consumatori arata interes fata de pestele care il cumpara/consuma, poate si vanzatorii de peste sau proprietarii de restaurante vor fi la fel de curiosi fata de furnizorii lor, macar doar pentru a ne face pe plac si "a ne inchide gura" pentru moment.

In cele din urma cel mai important lucru este de a face cunoscuta aceasta problema publicului larg. Suntem datori si chiar putem avertiza si informa prietenii, familia si colegii, prin blande "ghionturi" si observatii pertinente, la restaurant, la magazin, in bucatarie si chiar la masa, despre aceasta de nepretuit comoara care inca mai traieste in oceanele planetei si despre modul cum putem sa o ajutam sa supravietuiasca pentru viitor.

M-am oprit la o specie de peste aflat pe lista verde a WWF's seafood guide, adica pe lista cu pesti si fructe de mare care nu sunt periclitate si deci se pot manca. 

Extrem de raspandit si nu foarte scump, macroul este sanatos mai ales prin prisma acizilor grasi omega 3 pe care ii contine, adesea transformati in supliment. 
Ce face insa concret pentru organism acest tip de peste? Macroul are proprietatea de a scadea nivelul trigliceridelor, aflat in stransa legatura cu bolile de inima si accidentul cerebral, de a reduce riscul bolilor de inima, de a cobori colesterolul si chiar tensiunea. In plus, face vasele de sange sa fie mai elastice, imbunatatind si circulatia.
Macroul este indicat in caz de artrita, pentru ca reduce durerea si rigiditatea arterelor. Acelasi peste, consumat frecvent, previne si cancerul, luptand in acelasi timp atunci cand boala s-a instalat deja, mai ales in caz de cancer mamar, de colon si prostata.
Macroul este indicat si in cazul in care se doreste slabirea, ajutand la descresterea tesutului adipos. Tot macroul regleaza metabolismul, scazand si nivelul zaharului din sange pe timpul noptii. 



















macrou la cuptor

8 pesti
ulei de masline extravirgin
1 lamaie
1 pahar vin alb demisec
rozmarin, cimbru
sare

Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius. Curatam pestii de intestine si apoi ii spalam. Intr-un castron punem pestii curatati si ii stopim cu ulei de masline, sare, rozmarin si cimbru. Ii ungem bine pe toate partile cu aceste ingrediente, apoi ii asezam intr-o tava. Turnam peste ei, restul de ulei, zeama de lamaie impreuna cu lamaia taiata rondele si paharul de vin alb. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o bagam la cuptor timp de aproximativ 20-30 minute. Dupa aceasta perioada, micsoram focul la 175 grade Celsius, scoatem folia si mai lasam cca 15-20 minute astfel incat sosul rezultat sa scada si pestele sa se rumeneasca. Se serveste alaturi de un pahar de vin alb demisec, acelasi vin (de preferinta) care l-am folosit la prepararea lui. Pofta buna!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu