luni, 6 mai 2013

rosencranz




















Hristos a inviat! Invierea Domnului este cea mai mare sarbatoare a crestinismului, dogma fundamentala a credintei crestine. Este o sarbatoare a bucuriei depline, a luminii divine, a comuniunii, a sufletului. In noaptea Invierii crestinii se bucura de o stare harica deosebita, de o partasie speciala cu semenii si cu Dumnezeu. Putem vorbi de o tasnire deplina a vietii dumnezeiesti in sufletul nostru, in existenta noastra crestina.

De Sfintele Pasti am fost cu totii  in Campulung, un oras minunat aflat la poalele muntilor Iezer. O larga cununa de culmi inalte si golase, depasind pe alocuri altitudinea de 2300-2400 m, se aranjeaza armonios in jurul unuia din principalele cursuri de apa argesene - raul Targului. Se sprijina pe doi piloni puternici - vf. Iezerul Mare (2462 m) si vf. Papusa (2391 m), ale caror creste alcatuiesc complexul montan mai sus pomenit. 





Mai exact, am stat in localitatea Bughea de Sus (statiune balneoclimaterica situata la 590 m altitudine), la numai 5 km de vechea urbe musceleana, unde locuiesc socrii mei. Am avut parte si de cateva ploi scurte si foarte intense, dar in general vremea a fost minunata. Scurtul sejur a fost dominat, ca de fiecare data, de liniste, aer curat si multe bunatati specifice zonei. De data aceasta sfintele sarbatori pascale au influentat pe deplin meniul. Am contribuit si eu la acest rasfat culinar, cu un delicios cozonac, atipic la infatisare, dar cu un gust desavarsit. Dupa o reteta germana, pufos si aromat, acest cozonac poarta numele de rosencranz, dupa crusta de zahar caramelizat si forma de trandafir cu care se prezinta pe mesele noastre.






















rosencranz (reteta germana)

400 g faina Dobrogea

2 oua intregi
coaja de lamaie (1 lamaie), coaja de portocala (2 portocale), zahar vanilat (4 plicuri), esenta rom
un praf sare
110 ml lapte + 3 linguri zahar
25 g drojdie
130 g unt + 6 linguri de zahar
10-12 linguri de zahar pentru caramel
nuca tocata, stafide

Pentru inceput se caramelizeaza cele 10-12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite de 24 cm diametru.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor incalzit (aproximativ 37 - 40 grade) si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, putin cate putin peste faina, ouale si aromele amestecate in prealabil. Se framanta cca 10-15 minute. Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara de aproximativ 1 cm grosime. Se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se pesara nuca din belsug si stafidele, apoi se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza si se taie in 6-7 bucati, care se pun vertical in cratita tapetata cu zahar ars. Se lasa spatii destul de mari intre aceste rulouri, deoarece isi vor mari volumul in timpul cat vor sta la crescut (1 ora). Se coace timp de 35-40 minute, la 180 grade Celsius. Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul rosencranz se rastoarna, asa fierbinte pe un platou de lemn, deorece daca este lasat sa se raceasca in cratita va face imposibila scoaterea lui din aceasta. Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu