luni, 9 februarie 2015

una settimana in Parma (01)






















Parma. Un oras pe care il pot caracteriza prin trei cuvinte... traditie, istorie, eleganta. Aici nu gasesti grupuri de turisti care alearga pentru a face "cea mai buna fotografie"... este un loc unde excursionistul avizat cauta locuri noi de explorat. Cladiri vechi cu finisaje rafinate si pereti incarcati de istorie te asteapta sa le descoperi. Printre ele se remarca Baptisteriul, de forma octogonala, construit din marmura roz de Verona. Langa el se afla Catedrala sau Duomo, a carei fresca din cupola a fost pictata (1530) de renumitul Antonio da Correggio sau pe scurt Corregio. In centrul vechi poti spune ca te afli intr-un muzeu in aer liber, Palazzo della Pilotta sau muzeul Glauco Lombardi adapostesc adevarate comori culturale. Inima verde a orasului este formata din Parco Ducale, o frumoasa gradina in stil italian, in care se afla Palazzo Ducale, astazi sediul Carabinierilor.

Chiar daca este un oras mai mic, oamenii sunt instariti si foarte eleganti. Peste tot intalnesti domni si doamne pusi toti la "4 ace", chiar daca pedaleaza pe o bicicleta sau imping grabiti un carucior. Aici in Parma, bunul gust il regasesti peste tot, nu numai in renumita bucatarie locala. 

Parma este supranumita si capitala gastronomica a Italiei sau Food Valley, pentru multele produse traditionale cunoscute in intreaga lume: Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano sau Coppa di Parma. Pentru a incerca bucataria parmigiana trebuie neaparat sa "vizitezi" o trattoria sau o pizzerie. Va recomand cateva locuri de unde veti pleca mai mult decat satisfacuti... Pizzeria Orfeu, Pizzeria La Duchessa sau Trattoria del Tribunale.



































































Inca din prima zi am luat masa acasa la un... italiano vero. Si chiama Giancarlo si este originar din sudul Italiei, mai precis din Vitigliano, Puglia. Un om deosebit. Si cum spuneam, am inceput cu un lambrusco rosso, tipic pentru regiunea Emilia Romagna, acompaniat de nenumarate antipasti... masline, carciofini sott'olio, cipolline sott'aceto, parmegiano reggiano si mozzarella. Apoi, sua moglie Christiana ne-a servit cu niste penne rigate la cuptor minunate, cu mult succo di pomodoro e mozzarella. La final un clasic panettone si digestivul de rigoare, un limoncello di Sorrento. Totul a fost foarte bun.

Seara de luni (a doua zi) a fost o seara aniversara. Prietenul nostru Michele, implinea 24 ani. A fost o petrecere surpriza, el nestiind ce il asteapta... mai precis in jur de 25-30 de invitati. Totul s-a petrecut la restaurantul Al Fornello. Intr-o superba vila, am luat parte la alt "desfrau" culinar. Pentru inceput m-am delectat cu un prosecco care venea de undeva din regiunea Veneto. Ca antipasti am servit: carciofini sott'olio, asparagi allo zabaione salato, anelli di cipolla in pastella, alici fritte marinate, calamari, carpaccio di melanzane, spinaci, crocchette di ceci e gamberi. Apoi au aparut 2-3 tipuri de focaccia care se putea consuma alaturi de un prosciutto crudo (pentru cei care consuma carne). Ca primi piatti, s-au servit o multitudine de pizza, care mai de care mai atragatoare si mai gustoasa. Finalul a apartinut unui tort minunat si bineinteles nelipsitul digestiv... limoncello.

L'altro giorno am luat pranzul la restaurantul/pizzeria La Duchessa, situat in piata Giuseppe Garibaldi. Am comandat gnocchi cu sos de trufe si ciuperci porcini. Fetele au servit spaghetti alla carbonarafarfalle con frutti di mare si ravioli con zucca e ricotta con spinaci... no comment, totul a fost sublim. Alaturi am degustat un mezzo litro di vino rosso, mai exact un sangiovese autentic.

Bucataria italiana combina beneficiile dietei sanatoase mediteraneene cu o gama larga de ingrediente de sezon si arome regionale. Se bazeaza pe ingrediente proaspete gatite la fata locului si o combinatie de legume, cereale, fructe si fructe de mare, peste si ulei de masline. Italienii au fost primii din Europa, care au folosit furculita (venetienii) si primii care au luat in considerare ordinea mancarurilor si relatia dintre felurile de mancare servite (florentini). Mai multe despre scurta mea vacanta in Parma in episodul urmator.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu