duminică, 28 aprilie 2013

chiftele de cartofi cu legume si salata




















Astazi asteptarea a luat sfarsit. Voi prezenta cea de-a doua reteta a prietenului meu, chef Mihai Dascaleanu. Am pregatit-o impreuna, in urma cu cateva saptamani cand mi-a  facut placerea de a ma vizita la mine acasa si a venit cu  propunerea geniala de a gati impreuna. In acest "duet" am jucat rolul, sa zicem de... sous chef. Ce a rezultat va las sa descoperiti singuri!

chiftele de cartofi cu legume si salata (Mihai Dascaleanu)

pentru chiftele                        pentru legume                   pentru salata

600 g cartofi                          1 morcov                           mix salata
1/2 fir de praz                        1 pastarnac                       1 lingura mustar
1 morcov                               1 ceapa rosie                    1 lingura ceapa tocata marunt        
1/2 legatura de leurda            1 zucchini                          1 catel de usturoi
1/2 ceapa                              3-4 fire ceapa verde          ulei de masline extravirgin
2 fire ceapa verde                  2-3 ciuperci
1 lingura mustar                    
pesmet, susan                       vinegreta (pentru legume): rozmarin, coriandru boabe, piper negru boabe,
sare, piper                                                                   1/2 portocala, 1 catel usturoi, ulei masline, sare




















Incepem prin a pregati legumele si vinegreta.
Pentru vinegreta punem intr-un vas uleiul de masline extravirgin (cca 100 ml), peste care adaugam coriandru boabe, piperul negru boabe, rozmarinul (eu am folosit uscat...verde nu am avut), sarea, zeama de la 1/2 portocala si catelul de usturoi. Toate le-am amestecat, apoi vasul l-am incalzit usor la abur pentru ca toate aromele ingredientelor sa se intrepatrunda. Sa vezi ce arome (miresme) vei simti!

Legumele le curatam, morcovul si pastarnacul le taiem bastonase si apoi le blansam (oparim) timp de 5 minute. Ceapa rosie o curatam, o taiem rondele si o blansam 5 minute si pe ea. Ceapa verde o taiem de dimensiunile bastonaselor de morcov si o blansam 1 minut. Punem toate legumele oparite, impreuna cu zucchini ( taiat felii longitudinale subtiri) si ciupercile pe gratar timp de 5-7 minute. Toate aceste legume, inainte de a fi montate pe farfurie se tin in vinegreta cateva minute.

Acum ne ocupam de chiftele. Cartofii se spala si se baga in cuptorul incins timp de aproximativ 1 ora - 1 ora si 1/4, pana cand se coc in coaja. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca un timp. Prazul si morcovul se fierb. Cartofii se decojesc si se amesteca cu prazul si morcovul fiert, cu ceapa, leurda si ceapa verde tocate marunt, lingura de mustar. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se formeaza niste chiftele mai mari, gen burgeri si se dau prin semintele de susan si pesmet. Se "trag" in ulei pe ambele parti, ca sa capete o fata rumena.

Mixul de salata impreuna cu mustarul, ceapa, usturoiul si uleiul de masline se amesteca intr-un vas si "asteapta" sa fie adaugat ca garnitura in farfurie.

In farfurie peste chifteaua din cartofi se pun legumele aromate in vinegreta si mixul de salata. Langa acest gustos burger vegetal se poate servi alaturi de un Sauvignon Blanc sau Pinot Gris. Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu