luni, 19 august 2013

mancare de bame




















Bamele (abelmoschus esculentus), pe linga faptul ca sunt sarace in calorii, sunt bogate in vitamine: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina si vitamina B6. Fac parte din familia arborelui de cacao, a bumbacului si a hibiscusului. Se regasesc cu precadere in bucataria Europei de Sud, mai precis in Grecia si Turcia.
Fibrele superioare, regasite in bame, ajuta la stabilizarea glicemiei, micsorand rata la care zaharul este absorbit din tractul intestinal. 
Mucilagiul din bame micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele prin filtrarea ficatului.
Fructele acestei plante se consuma inainte sa ajunga la maturitate, cand devin atoase si coaja lor incepe sa se lignifice. Cu cat este mai tanar, fructul bamelor - o capsula alungita si bombata - este mai gustos si mai fraged.
In urma cu o saptamana, inainte sa "fugim" la mare, am primit o sacosa plina de bame. Mai mancasem in tinerete asa zisele okra, dar acum era pentru prima oara cand trebuia sa gatesc asa ceva. Sa vedem ce a iesit!

mancare de bame

1 kg bame 
6-7 rosii
2 cepe 
4 linguri de otet
ulei de masline
sare, piper

Punem la fiert 1 litru de apa, impreuna cu o lingurita de sare. Spalam bamele si le taiem coditele. Cand apa a a dat in clocot, adaugam otetul si bamele. lasam sa fiarba cateva minute, pana ce bamele se inmoaie si isi schimba usor culoarea. Le luam de pe foc si le lasam la scurs.
Separat taiem rosiile in cubulete mici. Intr-o cratita, incingem uleiul si sotam ceapa tocata marunt. 
Adaugam bamele, rosiile si putina sare. Acoperim cu un capac si lasam la foc mic sa se inabuse aproximativ 15-20 minute, pana cand legumele s-au inmuiat. Asezonam cu sare si piper. Se serveste calda. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu