luni, 26 august 2013

sufleu de conopida




















Sambata seara s-au intors fetele. Cu mic cu mare s-au adunat pe langa casa. Trebuia sa le astept cu ceva bun, ca de fiecare data. Veveritzele sunt pretentioase...s-au obisnuit cu bucate alese. M-am gandit sa le prepar ceva fin, gustos si foarte apreciat de ele...un sufleu. De asta data am facut un sufleu din "varza de Cipru" sau mai bine zis din conopida. Este o leguma de sezon plina de calorii (21), fara colesterol si cu foarte multe vitamine.

sufleu de conopida

1 conopida
50 g cascaval razuit
2 oua
unt pentru uns vasul termorezistent
sare

sos alb

100 g branza de oaie/capra
100 g cascaval razuit
3 linguri unt
1/2 cana lapte + 1/2 cana apa in care a fiert conopida
3 linguri faina
150-200 g smantana (32% grasime)
sare, piper

Conopida se spala si se rupe in buchetele, apoi se pune la fiert in apa cu sare cca. 8-10 minute. Intre timp incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Preparam sosul alb: topim untul intr-un vas, adaugam faina in ploaie si amestecam mereu, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Turnam laptele putin cate putin, apoi apa si la final smantana, amestecand tot timpul. Lasam cca. 1 minut sa fiarba. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Adaugam branza si cascavalul ras. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Se separa galbenusurile de albusuri de la cele 2 oua. Dupa ce s-a racit sosul, se adauga pe rand cele 2 galbenusuri. Se omogenizeaza compozitia.
Se unge un vas termorezistent cu unt, se pune conopida fiarta, apoi peste se toarna sosul alb. Se baga la cuptor pentru aproximativ 25-30 minute. Inainte cu 10 minute de presara 50 g cascaval razuit pe deasupra si se baga in continuare la cuptor pentru gratinare. Se serveste calda. Pofta buna!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu