vineri, 30 august 2013

milopita




















Astazi este o zi speciala...veveritza cea mica implineste 3 ani. La multi ani Mara!... multa sanatate si fericire iti dorim. Pentru ea si nu numai, a fost pregatita o delicioasa prajitura cu mere...milopita. Este o reteta greceasca plina de prospetime, aromata si foarte usor de facut. La realizarea ei au ajutat si micutzele mele veveritze, care s-au descurcat foarte bine...cea mare (Ilinca) a ajutat la curatarea si taierea merelor in bucati mai mici, iar sarbatorita (Mara) a mixat cu pricepere galbenusurile cu zaharul. Ce a iesit veti vedea in continuare...



















milopita

3 mere
4 oua
80 g unt moale
180 g zahar
100 ml ulei de masline
1 praf de copt
2-3 picaturi esenta de vanilie
coaja rasa de la 1 lamaie
2 linguri stafide
3 linguri coniac/whisky
2 linguri miez de nuca tocat grosier
1 lingurita scortisoara macinata
1/2 lingurita cuisoare zdrobite
sare

Pentru inceput punem stafidele la inmuiat in cele 3 linguri de coniac sau whisky. Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugam untul moale si vanilia si amestecam pana ce se incorporeaza. Adaugam uleiul incet, ca la maioneza si mixam in continuare. Urmeaza faina amestecata cu praful de copt, scortisoara, cuisoarele.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare si apoi le incorporam in aluat, amestecand usor cu o spatula sau lingura.
Merele se curata si se taie in bucati mai mici (cubulete). Adaugam in compozitie merele, miezul de nuca, stafidele impreuna cu coniacul/whisky si coaja de lamaie si amestecam usor pana ce se incorporeaza toate ingredientele.
Turnam compozitia intr-o tava unsa cu putin unt, nivelam si dam la cuptor la foc potrivit, pana se rumeneste usor deasupra si trece testul scobitorii.
Lasam sa se raceasca putin in tava, apoi o portionam. Se poate servi pudrata cu zahar pe deasupra sau cu putina miere de albine. Pofta buna!



2 comentarii:

  1. f. apetisanta.
    Poti estima temperatura, timpul lasat la cuptor? Cuptorul e deja incins?

    RăspundețiȘtergere
  2. cuptorul este deja incins, iar temperatura de coacere sa fie in jur de 175-180 grade Celsius, se lasa pana capata o culoare usor aramie, aproximativ 30-40 minute...astept vesti sa imi spui cum a iesit.

    RăspundețiȘtergere