miercuri, 16 octombrie 2013

kombe




















E sambata. Frig si ploaie... a la Bacovia. Oare ce pot face pentru a inveseli si lumina atmosfera? Cred ca stiu. O placinta calda ar merge de minune. Ma uit in frigider. Niste branza telemea si un snop mare de spanac imi atrag atentia. M-am hotarat. De mult vroiam sa incerc o renumita placinta turceasca... asa zisa Kombe... pufoasa Kombe. 

kombe (pokhas.com)

350 ml lapte
100 ml apa
1 cub de 25 gr drojdie proaspata
1 lingurita sare ( mai cu varf)
600 gr. faina 
100 gr. unt
5 linguri ulei

350-400 g branza telemea de vaca/capra
400-500 g spanac (oparit si tocat)
seminte de susan

Se incalzeste usor laptele si apa. Se pun intr-un castron, unde dizolvam cubul de drojdie. Amestecam ingredientele si le lasam sa se "odihneasca" aproximativ 15-20 minute. Adaugam sarea si faina in castron peste lapte si drojdie. Incepem sa framantam. Mai adaugati cca. 50-100 g faina in timpul framantarii astfel incat sa iasa un aluat moale si elastic, care sa nu se lipeasca de maini. Impartim aluatul in 3 bucati/bile. Separat incalzim uleiul si topim in el untul. 

Luam prima bila de aluat si o intindem cu facaletul pe masa bine infainata. Intindem cat putem de mult, sa rezulte o foaie fina/subtire si elastica. O punem deoparte. Procedam asa cu restul bucatilor de aluat. Neaparat sa fie bine masa infainata si sa presarati mereu faina sub si peste foi cand le intindeti, asa se intind mai repede si se fac elastice fara sa se rupa. 

Ungem prima foaie cu amestec de ulei si unt. Peste ea punem a doua foaie de aluat, peste care presaram branza data prin razatoare si spanacul. Peste umplutura asezam cu grija ultima foaie de aluat pe care o ungem cu restul de ulei si unt topit. Am ajuns la faza in care trebuie impaturita placinta. Se iau doua capete opuse si se unesc spre centrul placintei, apoi celelalte doua capete se impaturesc in acelasi mod. In final vom avea o forma dreptunghiulara/patrata asemanator cu un plic de hartie pentru scrisori. 

Intindem cu facaletul (si presaram faina din abundenta sa nu se lipeasca) si aplatizam un pic placinta, dandu-i forma tavii in care o vom coace. Mutam aluatul (placinta) in tava tapetata cu hartie de copt, intorcandu-l cu marginile unite in jos pe fundul tavii. Taiem/portionam placinta in 8 parti/triunghiuri, apoi lasam tava intr-un loc cald si fara curenti la dospit/crescut 1 ora. Se unge pe deasupra cu galbenus de ou si se presara seminte de susan. Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius si se lasa circa 25-30 minute sau pana se rumeneste pe deasupra si placinta e bine coapta. Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu