joi, 20 martie 2014

zi de transplantare sau... marea repicare




















Cu o luna in urma am participat la un curs de introducere in permacultura, desfasurat la Scoala Ferdinand din Bucuresti. Cursul a fost tinut de Gabriel Diaconu de la Permacultura Strambeni, iar unul dintre asistenti fiind Ionut Badica un reprezentant al Organizatiei Romania in Tranzitie. Membrii organizatiei, intelegand rolul unei alimentatii sanatoase asupra organismului, au pus bazele mai multor proiecte printre care Gradina din Curtea Scolii si Gradini Urbane Comunitare.

Gradina din Curtea Scolii este un proiect util, prin care copiii pot invata si intelege mai bine atat procesele care apar in dezvoltarea plantelor, folosind ca material didactic chiar plantele pe care le ingrijesc saptamanal in gradina scolii, cat si rolul lor intr-o alimentatie sanatoasa.
Coordonatorul acestui proiect Ionut Badica, intr-un interviu acordat postului ProTV sustine ca: " Cei care ajuta la desfasurarea activitatilor nu sunt neaparat membri ai organizatiei, nu sunt voluntari. Sunt doar persoane care vor sa ajute intr-un mod societatea."

Laurentiu Cernat, coordonatorul proiectului-pilot Gradini Urbane Comunitare, ne explica ca prin aceste activitati comunitare, se propune schimbarea imaginii orasului, prin crearea de spatii verzi in care oamenii sa isi poata cultiva fructele si legumele pe perioada sezonului cald.

Una dintre locatiile in care se desfasoara acest proiect este si sediul DGASMB din strada Foisorului nr. 56-58. Astazi, aici, a avut loc... o zi de transplantare. Am fost prezenti cu mic, cu mare la... marea repicare. Pentru cine nu stie, repicatul este metoda agrotehnica, folosita in legumicultura (si nu numai), in scopul unei repartizari uniforme a rasadurilor pe o suprafata (fie ea sera, solar sau recipiente individuale) si in scopul incetinirii cresterii plantutelor, astfel impiedicand lungirea lor in detrimentul robustetii.





















Alaturi de mine, micutzele veveritze au ajutat la transplantarea firavelor rasaduri de rosii (cherry rosii, cherry galbene, prunisoare), broccoli sau dovleac.
Atat cei mici, cat si cei mari trebuie sa participe in mod real la proiecte de acest gen, in folosul comunitatii si sa constientizeze rolul care il au legumele si fructele in alimentatia de zi cu zi. 
Aceste lucruri le subliniaza si Laurentiu Cernat intr-un interviu acordat postului ProTV: "Este important ca cei din comunitatea locala sa fie implicati. Imi doresc ca spatiile alocate diverselor plantari sa fie ingrijite de cei ce stau in zona. Acesta este si unul dintre scopurile proiectului."
Prin proiecte de acest tip si nu numai, putem educa oamenii sa manance mai sanatos.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu