Aproape de un colt de strada se afla un mic... colt de rai. In Bucuresti pe strada Popa Nan nr. 3A. Aici se gaseste... Colt de paine, o brutarie artizanala. Intr-o locatie minunata (... si aici ma refer atat la amenajarea interioara care s-a realizat cu foarte mult bun gust, cat si la atmosfera calda care o simti imediat ce i-ai trecut pragul), unde lucreaza oameni la fel de minunati, nu se poate face decat o paine pe masura, sanatoasa si gustoasa in acelasi timp... o paine cu maia.
Anglo-saxonii ii spun "sourdough starter ", iar francezii " levain " ingredient ce are in componenta doar faina si apa. In tara noastra unii ii spun drojdie naturala, altii drojdie salbatica. In unele zone i se spune plamadeala, in alte parti o stiu drept maia. Indiferent de denumire, aroma si mirosul pe care o da painii este deosebita.
Painea sa ii spunem "obisnuita", care se gaseste peste tot se fabrica folosind drojdia de bere (cultivata pe pat de azot), procesul de fabricatie fiind unul industrial - intensiv (... in maxim 2 ore painea este gata). De aceea aceasta paine este sfaramicioasa, nu are nici un gust, iar valoarea nutritiva este aproape zero.
Painea pe care o gasiti la aceasta brutarie este o paine, citez..."produsa artizanal, cu maia si fara amelioratori, din faina alba sau in conbinatie cu faina integrala sau neagra si coapta apoi pe vatra... procesul de productie dureaza minim 12 ore, insa respectand fiecare etapa cu strictete, rezultatul final merita toata osteneala; astfel painea noastra reda savoarea painii traditionale".
Pe 11 aprilie, cu ocazia "Saptamana Altfel", subsemnatul impreuna cu cele doua veveritze si toata gradinita am facut o vizita "de lucru" la un... Colt de paine. Cu mic, cu mare am fost incantati de tot ce am descoperit aici. Am invatat ce este si din ce este compusa maiaua, ingredientele de baza care se folosesc, cum se framanta, modeleaza, dospeste si coace o paine minunata. Pe langa paine am gasit si gustoasele baghete cu masline, briose cu banane si ciocolata, cornuri cu caise si visine sau chifle cu parmezan si chimen. Va recomand din tot sufletul sa gustati din minunatele produse ale acestei brutarii artizanale. Chiar merita!
Micutzii s-au simtit perfect, au fost in elementul lor cand, mai in joaca sau mai in serios au creat covrigi, micutze baghete sau delicioase briose. Prin joc si intr-o atmosfera relaxanta, copiii au intrat in contact direct cu faina, cu aluatul, cu framantatul - modelatul, practic au realizat ce inseamna "sa faci" o paine.
Au simtit ca sunt priceputi si utili prin ceea ce fac. Prin activitati de acest gen isi dezvolta increderea in sine, deoarece briosele sau cornuletele realizate de ei (... de altfel chiar foarte gustoase) vor fi apreciate de celelalte persoane.
Implicandu-i pe copii in pregatirea mancarii, ii faci mai receptivi la a gusta mancaruri sau ingrediente noi, scazand astfel sansele de a refuza mancarea atunci cand sunt la masa si in acelasi timp invata ce este o alimentatie sanatoasa.
Anglo-saxonii ii spun "sourdough starter ", iar francezii " levain " ingredient ce are in componenta doar faina si apa. In tara noastra unii ii spun drojdie naturala, altii drojdie salbatica. In unele zone i se spune plamadeala, in alte parti o stiu drept maia. Indiferent de denumire, aroma si mirosul pe care o da painii este deosebita.
Painea sa ii spunem "obisnuita", care se gaseste peste tot se fabrica folosind drojdia de bere (cultivata pe pat de azot), procesul de fabricatie fiind unul industrial - intensiv (... in maxim 2 ore painea este gata). De aceea aceasta paine este sfaramicioasa, nu are nici un gust, iar valoarea nutritiva este aproape zero.
Painea pe care o gasiti la aceasta brutarie este o paine, citez..."produsa artizanal, cu maia si fara amelioratori, din faina alba sau in conbinatie cu faina integrala sau neagra si coapta apoi pe vatra... procesul de productie dureaza minim 12 ore, insa respectand fiecare etapa cu strictete, rezultatul final merita toata osteneala; astfel painea noastra reda savoarea painii traditionale".
Pe 11 aprilie, cu ocazia "Saptamana Altfel", subsemnatul impreuna cu cele doua veveritze si toata gradinita am facut o vizita "de lucru" la un... Colt de paine. Cu mic, cu mare am fost incantati de tot ce am descoperit aici. Am invatat ce este si din ce este compusa maiaua, ingredientele de baza care se folosesc, cum se framanta, modeleaza, dospeste si coace o paine minunata. Pe langa paine am gasit si gustoasele baghete cu masline, briose cu banane si ciocolata, cornuri cu caise si visine sau chifle cu parmezan si chimen. Va recomand din tot sufletul sa gustati din minunatele produse ale acestei brutarii artizanale. Chiar merita!
Micutzii s-au simtit perfect, au fost in elementul lor cand, mai in joaca sau mai in serios au creat covrigi, micutze baghete sau delicioase briose. Prin joc si intr-o atmosfera relaxanta, copiii au intrat in contact direct cu faina, cu aluatul, cu framantatul - modelatul, practic au realizat ce inseamna "sa faci" o paine.
Au simtit ca sunt priceputi si utili prin ceea ce fac. Prin activitati de acest gen isi dezvolta increderea in sine, deoarece briosele sau cornuletele realizate de ei (... de altfel chiar foarte gustoase) vor fi apreciate de celelalte persoane.
Implicandu-i pe copii in pregatirea mancarii, ii faci mai receptivi la a gusta mancaruri sau ingrediente noi, scazand astfel sansele de a refuza mancarea atunci cand sunt la masa si in acelasi timp invata ce este o alimentatie sanatoasa.
cand spun drojdie banuiesc ca se refera la maia... cand am fost la ei in vizita am urmarit intregul proces tehnologic... painea si celelalte specialitati se faceau doar cu maia... care de fapt este o drojdie naturala
RăspundețiȘtergere