Astazi s-au implinit doua saptamani de cand am revenit din Thassos, Grecia. O minunata insula de smarald, plina de liniste si de foarte multi romani, un loc unde voi reveni de fiecare data cu mare placere. Am fost 5 familii si multi copii, care adunati au rezultat 10 puradei haiosi (3+2+2+1+2), mai precis David, Matei, Arsenie, Ilinca, Mara, Vlad, Luca, Ana Maria, Ilinca si Mircea. 10 copii frumosi si inteligenti, care au fost sarea si piperul intregii vacante. Am stat in Skala Panagia (Golden Beach) la pensiunea Ladikas. O locatie de nota 10. Aviz amatorilor!
Au fost 10 zile de vis, in care unii s-au "prajit" la soare, iar altii au facut snorkeling la Alyki si Paradise Beach (... am incercat si in Livadi Beach dar erau valuri foarte mari in ziua respectiva), dar care impreuna am colindat insula in lung si in lat prin satele din munte sau in locatii discrete aflate la malul marii, unde am descoperit si savurat pe indelete delicioase mancaruri specifice locului. Am degustat preparate in care uleiul de masline extravirgin, oregano sau branzeturile locale au fost personajele principale din toata aceasta minunata poveste gastronomica.
Pentru inceput va recomand taverna Vigli si restaurantul Fedra din Chrissi Ammoudia. Doua locatii reprezentative in zona. Prima este unica printr-o pozitie speciala de unde ai o panorama minunata a intregii zone, iar cea de a doua este amplasata direct pe plaja si dateaza din 1974. Aici poti gasi o gama foarte larga de vinuri, pornind de la vinuri albe fructate care merg foarte bine alaturi de branzeturi proaspete si pana la vinuri albe seci care pot fi servite alaturi de peste sau fructe de mare. In ambele restaurante se mananca foarte bine. Merita incercate!
Intr-una din seri am fost pana in Kazaviti (Megalo Kazaviti), un mic sat retras in munti aflat la 350 metri altitudine. Este un loc unic, foarte drag mie, atat pentru arhitectura vernaculara specifica zonei, cat si pentru linistea si senzatia de pace care o traiesti plimbandu-te pe stradutele pavate cu piatra, aidoma zidurilor caselor.
Numele de Kazaviti provine din doua cuvinte latine, casa = casa si viti = vin, adica "casa vinului". Satul si-a pastrat infatisarea traditionala de odinioara si impresioneaza si in prezent prin simplitatea elementelor arhitecturale, atmosfera rurala linistita si peisajul natural deosebit. Casele sunt construite intr-un stil autentic macedonean, cu ziduri trainice din piatra si acoperis din lespezi de piatra. Majoritatea au balcon sau terasa, iar accesul se face pe scari cu trepte din piatra. Te poti plimba la nesfarsit pe stradutele cufundate in tacere si vei simti ca fiecare pas te duce mai aproape de trecut.
In Kazaviti se afla taverna O Vasilis... pana sa intri in sat, pe stanga. Cand ajungi aici ai senzatia ca parca ai calatorit in timp si te afli intr-un vechi restaurant din secolul trecut. Aici nu veti gasi "specialitati", ci mai degraba arome puternice si pure, create din potrivirea delicata/perfecta a ingredientelor locale. Aici poti manca un delicios preparat traditional unic in toata insula, realizat din varza savoy (specie endemica), fasole boabe si ardei iute sau mai bine zis... piperolachana. Alte delicatese sunt florile de dovlecel umplute cu branza feta, rosii la gratar cu oregano si patrunjel stropite cu ulei de masline sau dovlecel prajit cu mujdei de usturoi. Si toate acestea trebuie musai udate cu un vin rosu sec produs in acest sat. Daca ajungeti in Thassos nu ratati acest colt de paradis care este Kazaviti si bineinteles taverna O Vasilis. Chiar merita!
Au fost 10 zile de vis, in care unii s-au "prajit" la soare, iar altii au facut snorkeling la Alyki si Paradise Beach (... am incercat si in Livadi Beach dar erau valuri foarte mari in ziua respectiva), dar care impreuna am colindat insula in lung si in lat prin satele din munte sau in locatii discrete aflate la malul marii, unde am descoperit si savurat pe indelete delicioase mancaruri specifice locului. Am degustat preparate in care uleiul de masline extravirgin, oregano sau branzeturile locale au fost personajele principale din toata aceasta minunata poveste gastronomica.
Pentru inceput va recomand taverna Vigli si restaurantul Fedra din Chrissi Ammoudia. Doua locatii reprezentative in zona. Prima este unica printr-o pozitie speciala de unde ai o panorama minunata a intregii zone, iar cea de a doua este amplasata direct pe plaja si dateaza din 1974. Aici poti gasi o gama foarte larga de vinuri, pornind de la vinuri albe fructate care merg foarte bine alaturi de branzeturi proaspete si pana la vinuri albe seci care pot fi servite alaturi de peste sau fructe de mare. In ambele restaurante se mananca foarte bine. Merita incercate!
Intr-una din seri am fost pana in Kazaviti (Megalo Kazaviti), un mic sat retras in munti aflat la 350 metri altitudine. Este un loc unic, foarte drag mie, atat pentru arhitectura vernaculara specifica zonei, cat si pentru linistea si senzatia de pace care o traiesti plimbandu-te pe stradutele pavate cu piatra, aidoma zidurilor caselor.
Numele de Kazaviti provine din doua cuvinte latine, casa = casa si viti = vin, adica "casa vinului". Satul si-a pastrat infatisarea traditionala de odinioara si impresioneaza si in prezent prin simplitatea elementelor arhitecturale, atmosfera rurala linistita si peisajul natural deosebit. Casele sunt construite intr-un stil autentic macedonean, cu ziduri trainice din piatra si acoperis din lespezi de piatra. Majoritatea au balcon sau terasa, iar accesul se face pe scari cu trepte din piatra. Te poti plimba la nesfarsit pe stradutele cufundate in tacere si vei simti ca fiecare pas te duce mai aproape de trecut.
In Kazaviti se afla taverna O Vasilis... pana sa intri in sat, pe stanga. Cand ajungi aici ai senzatia ca parca ai calatorit in timp si te afli intr-un vechi restaurant din secolul trecut. Aici nu veti gasi "specialitati", ci mai degraba arome puternice si pure, create din potrivirea delicata/perfecta a ingredientelor locale. Aici poti manca un delicios preparat traditional unic in toata insula, realizat din varza savoy (specie endemica), fasole boabe si ardei iute sau mai bine zis... piperolachana. Alte delicatese sunt florile de dovlecel umplute cu branza feta, rosii la gratar cu oregano si patrunjel stropite cu ulei de masline sau dovlecel prajit cu mujdei de usturoi. Si toate acestea trebuie musai udate cu un vin rosu sec produs in acest sat. Daca ajungeti in Thassos nu ratati acest colt de paradis care este Kazaviti si bineinteles taverna O Vasilis. Chiar merita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu