Crottin de Chavignol este probabil cea mai faimoasa branza de pe Valea Loarei si fara nicio indoiala cea mai celebra branza de capra (Les Chèvres) din Berry, apreciata unanim in diferitele sale stadii de maturare . A fost produsa inca din secolul al 16-lea in satul Chavignol, aproape de localitatea Sancerre (renumita pentru vinurile sale albe), situat in regiunea istorica Berry din centrul Frantei. Fermierii din Sancerre cresteau capre din rasa Alpina Franceza si produceau acest sortiment de branza, care reprezenta principala lor bogatie.
Este o branza mica (60 g), realizata integral din lapte proaspat de capra, cu un procent de materie grasa de 45%. Crottin de Chavignol este modelata in forme timp de 24 ore si apoi sarata, uscata si invechita minim 12 zile. Are miezul moale si o crusta naturala inflorita, culoarea sa variind de la ivoriu pal pana la aproape negru. Unii o prefera semi-uscata, dupa o maturare de zece zile, sau vor astepta o luna ca sa devina albastra prin apariţia mucegaiului Penicillium care ii va da niste arome vegetale, in timp ce altii o vor dori foarte uscata pentru a ii savura gustul subtil de nuci si alune.
Este o branza cu denumire de origine controlata (AOC), inca din anul 1976. Se poate consuma alaturi de un vin Sancerre, alb sau rosu, Pouilly sau un Sauvignon de Saint-Bris, toate aceste vinuri avand acelasi terroir.
Este o branza cu denumire de origine controlata (AOC), inca din anul 1976. Se poate consuma alaturi de un vin Sancerre, alb sau rosu, Pouilly sau un Sauvignon de Saint-Bris, toate aceste vinuri avand acelasi terroir.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu