Intotdeuna cand faci un risotto, pornesti cu reteta de baza. Plecand de la ea, puteti realiza variante diferite, in functie de aromele preferate, de sezon sau de ce aveti prin frigider. Eu am ales sa prepar un risotto cu spanac si dovlecei, ca asta aveam prin casa... un dovlecel si ceva spanac ramas de la un quiche.
risotto - reteta de baza (Jamie Oliver) (4 portii)
1/2 litru de supa de legume
2 linguri ulei de masline
1 lingura unt
1 ceapa mare
1/2 telina mica
300 g orez
125 ml vin alb sec
Intr-o cratita se pune untul si uleiul de masline, adaugam ceapa tocata marunt si telina taiata cubulete mici si le calim la foc foarte mic aproximativ 15 minute, pana cand se inmoaie, fara sa se rumeneasca. Adaugam orezul si marim flacara. Amestecam continuu, pentru ca orezul si legumele sa nu se lipeasca de fundul cratitei.
Turnam vinul. Amestecam in continuare pana cand alcoolul se evapora, iar orezul capata un parfum delicios.
Adaugam supa (se incalzaeste inainte sa o adaugam in reteta), polonic cu polonic, amestecand si asteptand ca lichidul sa fie absorbit de orez inainte de a adauga polonicul urmator. Micsoram flacara, astfel incat orezul sa nu fiarba prea repede (partea exterioara se va inmuia, iar interiorul va ramane tare). Continuam cu sa turnam supa, pana cand tot lichidul va fi absorbit (cca 15 minute). Orezul va incepe sa se inmoaie, dar ramane in continuare rezistent la mestecat.
Acest orez semi-fiert ( fiert in proportie de 75%) este baza pentru orice risotto.
risotto cu spanac si dovlecei
risotto de baza
1 dovlecel
150 g spanac oparit si tocat
1-2 catei de usturoi
125 g unt
ulei de masline extravirgin
sare, piper
350 g supa de legume
1-2 maini parmezan ras
o bucata parmezan pt ras deasupra
o bucata parmezan pt ras deasupra
1/2 lamaie
Folosim baza pentru risotto. Punem intr-o cratita jumatate din cantitatea de supa, impreuna cu baza de risotto, la foc mediu spre mare. Aducem la fierbere, amestecand continuu si lasam orezul sa fiarba pana cand a absorbit tot lichidul. Adaugam supa, polonic cu polonic, pana cand orezul este fiert "al dente".
Separat incalzim o cratita, adaugam unt si putin ulei de masline si cateii de usturoi tocati marunt. Dupa ce s-a topit untul, adaugam spanacul si dovlecelul taiat cubulete mici. Calim compozitia aprox. 5 minute. Condimentam cu sare si piper.
Punem peste orezul fiert spanacul, restul de unt si parmezanul ras. Stoarcem peste zeama de la lamaie. Verificam daca este suficient de condimentat. Acoperim cu un capac si lasam orezul sa stea 1 minut. Deasupra radem niste coaja de lamaie si radem niste parmezan, apoi stropim cu putin ulei de masline extravirgin. Pofta buna!
Separat incalzim o cratita, adaugam unt si putin ulei de masline si cateii de usturoi tocati marunt. Dupa ce s-a topit untul, adaugam spanacul si dovlecelul taiat cubulete mici. Calim compozitia aprox. 5 minute. Condimentam cu sare si piper.
Punem peste orezul fiert spanacul, restul de unt si parmezanul ras. Stoarcem peste zeama de la lamaie. Verificam daca este suficient de condimentat. Acoperim cu un capac si lasam orezul sa stea 1 minut. Deasupra radem niste coaja de lamaie si radem niste parmezan, apoi stropim cu putin ulei de masline extravirgin. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu