joi, 30 mai 2013

paine de secara



















Painea de secara (faina integrala de secara) are foarte multe beneficii pentru sanatate. Secara are proprietati nutritive superiare graului si de aceea painea de secara este recomandata mai degraba decat painea clasica din faina alba sau chiar din faina neagra sau graham. Secara este o bogata sursa de magneziu, un mineral care actioneaza in calitate de co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv a enzimelor implicate in utilizarea de catre organism a glucozei si secretiei de insulina.
Glutenul din secara este mai putin elastic decat cel din grau si ca atare nu se produce efectul lipicios ca la faina de grau si nu se retin gazele in aluat. Painea din faina de secara obtine prin coacere o crusta bruna aromata, mai densa in comparatie cu painea de grau.



















paine de secara

750 g faina integrala de secara
100 g faina alba de grau
25 g drojdie
1 lingurita sare
apa calda (37-40 grade Celsius), cat cere aluatul

Intr-un castron mic turnam 1 pahar de apa, drojdia faramitata si 2-3 linguri de faina alba. Amestecam bine si lasam maiaua la crescut cca 15 minute, intr-un loc cald (fara curenti de aer rece). Intr-un castron mai mare, amestecam faina integrala de secara cu restul de faina alba si praful de sare. 
Dupa ce maiaua a crescut, o turnam in castronul cu faina si incepem sa amestecam usor. Apoi turnam putin cate putin apa calduta si incepem sa framantam usor aluatul. In final trebuie sa aiba consistenta, sa fie uniform si nelipicios. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa dospeasca (la loc cald), aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Dupa aceasta perioada, il mai framantam putin pentru a se uniformiza aluatul. 
Intr-o tava punem hartie de copt, apoi asezam bila de aluat si ii crestam suprafata cu un cutit, in forma de cruce. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 175 - 200 grade Celsius si o coacem timp de aproximativ 45 minute, pana isi formeaza o crusta  bruna crocanta.
Scoatem tava din cuptor si mai lasam paine in ea 10 minute, dupa care scoatem painea din tava si o acoperim cu un prosop pana se raceste. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu