miercuri, 3 iulie 2013

kefalotiri



















Kefalotiri este o branza traditionala greceasca, produsa in aceasta tara si in regiunile invecinate de sute de ani. Acum doua zile ne-am intors intregi si nevatamati din frumoasa insula Aegina, aflata la o ora de mers cu ferryboat-ul de Pireu/Atena. Am stat intr-o pensiune foarte draguta (cu o gazda de nota 10), Stephani Studios, aflata in  micul sat Vrochia (sau Agios Vasilis) situat la 3 km distanta de capitala insulei, orasul Aegina. In jurul  pensiunii, ca peste tot in insula, se gaseau livezi intregi de fistic, un arbust/fruct  care a redenumit Aegina cu titulatura de insula  a fisticului.























































Una dintre bucuriile pe care ni le ofera o calatorie este aceea de a experimenta alimentele si bauturile locale. Daca sunteti in cautarea unui loc ramas pe pamant fara un restaurant McDonald's, atunci veniti in Aegina.! Spre deosebire de multe alte destinatii de vacanta din Grecia, veti fi bucurosi sa constatati lipsa panourilor publicitare de genul "mic dejun englezesc complet" sau "snitzel de pui". La micul dejun, puteti sa savurati pe indelete o veritabila cafea, la una din multele cafenele aflate pe malul marii.  O gustare cu branza proaspata sau produse de patiserie cu spanac de la brutariile din zona, este o alternativa de succes. 
O adevarata incantare este ouzo cu mezedes (mici aperitive) sau o bere rece intr-o dupa-amiaza insorita. In cele din urma, puteti termina ziua asa cum ati inceput-o, la fel cum procedeaza si localnicii, care se bucura de o cina tarzie la una dintre tavernele din insula. 
Salata greceasca, pestele proaspat la gratar, htapodi stifado (caracatita cu salote la cuptor), aubergine imam, tzatziki, taramosalata, moussakas sau renumitul pastitsio, sunt doar cateva feluri pe care le puteti savura la unul dintre cele mai bune restaurante din insula, taverna Ammos situata in localitatea Marathonas. Proprietarul tavernei este Christophe (originar din Nice, Franta), o persoana inedita si foarte prietenoasa.




















Si acum sa revenim la celebra kefalotiri. Dupa cum am amintit, este o branza traditionala greceasca, de consistenta tare si care prezinta o retea de mici gauri pe suprafata. Este folosita la foarte multe retete, fiind preferata indeosebi pentru gustarile reci. Kefalotiri se face din lapte de oaie si/sau de capra, iar proportia dintre laptele de oaie si cel de capra este cauza variatiei de culoare cu care se prezinta – de la galben puternic pana la alb. Are un continut de grăsime de minim 40% si umezeala de maxim 38%.
Laptele este incalzit si ingrosat cu cheag. Acesta este apoi taiat in bucati, care sunt lasate sa se scurga in forme de doua si patru kilograme de la care se ia forma finala de cap de om (κεφαλοτύρι). Dupa scurgere, branza este scufundata in lapte, acoperita cu sare si se lasa la maturat intre 2 si 4 luni. Este o branza foarte densa si consistenta.
Gustul este pregnant, putin picant, usor sarat, oarecum asemanator cu gruyerePentru că este o branză tare, grecii o folosesc pe post de parmezan – este excelenta pentru gratinat mancarurile facute la cuptor sau rasa deasupra pastelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu