marți, 30 iulie 2013

musaca de cartofi cu soia





















Am intrat in Postul Sfanta-Mariei Mari. NU DOAR STOMACUL SA POSTEASCA. Postul cel adevarat se arata prin fapte, este instrainarea de rautati, infranarea limbii, lepadarea maniei, departarea de pofte, de clevetire, de minciuna si de juramantul mincinos. E asezat in cinstea Maicii Domnului, amintindu-ne de postul cu care aceasta, dupa traditie, s-a pregatit spre trecerea ei la cele vesnice. Tine doua saptamani: de la 1-15 august. O reteta potrivita pentru aceasta perioada este o musaca de cartofi cu soia.



















musaca de cartofi cu soia

6-8 cartofi
2 cepe mari
500 g soia granule
2 morcovi
1 legatura de patrunjel
6-7 linguri rosii in bulion
pesmet
ulei de masline
sare, piper, cimbru, foi de dafin

Cartofii se curata si se pun la fiert in apa sarata. Cand sunt gata se scurg si se taie in felii. Separat se inmoaie soia in apa rece timp de cca 25 minute, dupa care se fierbe 10 minute, la foc mic in apa cu sare si condimente (cimbru, foi de dafin).  Ceapa se curata si se taie marunt, la fel morcovii se rad fin. Patrunjelul se toaca marunt.



















Intr-o tigaie se incinge putin ulei, peste care se pune ceapa, morcovul, soia fiarta si scursa bine de apa si cateva foi de dafin. Se calesc ingredientele pana ceapa devine sticloasa si s-a inmuiat. Se pun rosiile in bulion si se potriveste de sare si piper. La final se adauga patrunjelul. Se mai lasa pe foc aprox. 3 minute, astfel incat toate aromele sa se intrepatrunda.
Separat, un vas termorezistent se unge cu ulei si se tapeteaza cu pesmet. Asezam pe fundul vasului, primul strat de cartofi, apoi turnam un strat de compozitie cu soia si in continuare straturile alterneaza, ultimul strat fiind unul de cartofi. Deasupra se toarna 2 linguri de rosii in bulion si stropim cu putin ulei de masline ca sa rezulte o coaja crocanta. Se baga la cuptor pana se rumeneste. Pofta buna!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu