vineri, 19 iulie 2013

imam aubergine (imam bayildi)




















Imam aubergine (sau imam bayildi in original) este una dintre cele mai renumite retete turcesti. Este o nemaipomenita reteta light, suculenta si care foloseste din belsug uleiul de masline. Este perfecta pentru o gustare, o gasesti ca parte componenta a unei mese de mezedes sau ca garnitura pentru o cina completa. Am mancat aceasta vanata delicioasa, de fiecare data cand am fost in Turcia si Grecia.
Cand mananci un imam aubergine poti savura deopotriva atat felul de mancare, cat si povestea acestuia. "Imam bayildi" inseamna imam lesinat. Povestea suna cam asa: 

Cu mult timp in urma, in Turcia, traia un imam binecunoscut pentru apetitul sau si pentru dragostea de mancare buna. Intr-o buna zi isi anunta prietenii ca se va logodi cu frumoasa fiica a unui bogat negustor de ulei de masline. Aceasta minunata fata avea deosebite abilitati in ceea ce priveste gatitul. O parte din zestrea ei a constat intr-un lot din cele mai bune uleiuri de masline. Negustorul i-a daruit  imamului, 12 vase de marimea unui om, pline cu cele mai de soi uleiuri de masline.
Dupa nunta, mireasa a demonstrat ca este un bucatar desavarsit, preparand noului ei sot in fiecare zi alt fel special de mancare. Vinetele umplute cu legume si ulei de masline a fost felul preferat al imamului, pe care tanara sotie il pregatise. Drept urmare, a rugat-o sa gateasca aceasta reteta in fiecare zi la cina. Fiind o sotie buna, a ascultat rugamintea imamului si a gatit timp de 12 zile la rand acest delicios preparat. In cea dea 13-a zi, cand imamul a coborat la cina, a realizat ca gustosul preparat lipsea cu desavarsire de pe masa. A cerut sa cunoasca motivul disparitiei misterioase. Atunci mireasa i-a explicat ca nu mai poate sa ii gateasca acest fel, deoarece uleiul de masline se terminase...trebuiau sa cumpere neaparat o cantitate mai mare de ulei. La auzul acestei vesti, imamul a fost foarte socat si a lesinat numaidecat (... a lesinat din cauza pretului exorbitant de mare ce trebuia sa il plateasca pentru un ulei de masline de calitate). Si din aceea zi, acest fel de mancare s-a chemat Imam Bayildi.


















imam aubergine (imam bayildi) (reteta turceasca) (2 portii)

2 vinete medii
3 cepe
3 rosii depielitate si taiate marunt cubulete
1 ardei verde (este optional...eu am gasit unul ratacit prin frigider)
5-6 catei de usturoi
1/2 legatura de patrunjel
1 lingurita de oregano
ulei de masline extravirgin
sare, piper

Se spala vinetele si se taie pe jumatate pe lung.  Facem cateva crestaturi in lungul fiecarei bucati de vanata, apoi scobim miezul si il taiem in mici cubulete. Astfel am pregatit cele 4 "barcute" pentru a fi umplute cu legume si ulei de masline. Separat, ceapa se taie marunt solzisori. Ardeiul se spala si se taie marunt. La fel se procedeaza si cu usturoiul.  Intr-o tigaie se incalzeste ulei de masline si se pune ceapa, usturoiul, ardeiul si miezul de vanata taiat cubulete mici, la sotat/inabusit (...daca adaugam putina apa). Spre final se adauga si rosiile maruntite impreuna cu oregano + sare si piper dupa gust. Cand sunt aproape gata, se opreste focul. Umplem cu aceste legume sotate bucatile de vinete.
Cuptorul se preincalzeste la 175 grade Celsius. Intr-un vas de sticla termorezistent se aseaza cele 4 jumatati de vanata umplute cu legumele sotate. Se presara cu patrunjelul tocat marunt. Se stropeste din abundenta cu ulei de masline. Se toarna o 1/2 cana cu apa in vas, astfel incat bucatile de vanata sa fie "inconjurate de ape". Se baga la cuptor pentru 45-60 minute, pana cand se inmoaie si se coc bine vinetele. Pofta buna!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu