miercuri, 17 iulie 2013

cuscus cu dovlecei si rosii




















Cuscus...reprezinta un tip de granule sferice preparate din făina de grau dur macinat grosier (semolina), precum si mancarurile preparate cu acest ingredient. In unele regiuni, este facut din mei sau orz. Semolina este stropita cu apa si amestecata (rulata) manual, ca sa formeze mici palete, presarate apoi cu faina, ca sa se mentina separate. Acestea sunt apoi cernute. Peletele care sunt prea mici cad prin sita si sunt din nou presarate cu semolina uscata si rulate, din nou, ca sa formeze pelete. Acest proces continua pana ce semolina se aduna in granule mici de cuscus. Dimensiunile granulelor de cuscus au in general 1 mm diametru, dar exista si alte variante dimensionale. De exemplu in Malta, granulele de cuscus au dimensiune cel putin dubla. In mod traditional, dupa aceste operatii, cuscusul este uscat la soare si apoi folosit in urmatoarea perioada de timp.

De dimineata, stateam in bucatarie si ma gandeam ce sa le pregatesc "veveritzelor", inainte sa plec de acasa, ca sa aiba ce "rontzai" la masa de pranz. Cu timpul nu stateam prea bine, asa ca m-am hotarat sa fac rapid un cuscus. Se pregateste imediat si fetele il adora. In frigider am mai gasit un dovlecel si doua rosii. Deci la treaba... sa nu mai pierdem vremea!




















cuscus cu dovlecei si rosii

120 g cuscus (eu am folosit couscous de la Panzani)
1 dovlecel
2 rosii
4-5 catei de usturoi
patrunjel
ulei de masline extravirgin
sare

Punem la fiert intr-un vas 180 ml apa. Adaugam putina sare. Dupa ce apa a dat in clocot, oprim focul si turnam o lingura de ulei de masline, apoi rasturnat in apa clocotita cuscus-ul si amestecam. Acoperim vasul si lasam timp de 5 minute sa se inmoaie. In acest timp, dam dovlecelul pe o razatoare mare. 

Separat tocam marunt patrunjelul. Rosiile le taiem cubulete mici. Cateii de usturoi ii tocam marunt. Amestecam toate ingredientele impreuna cu cuscus-ul "fiert" intr-un bol mai mare. Asezonam cu sare si mai turnam 1-2 linguri de ulei de masline peste compozitie, dupa gust. 
Toate aromele se intrepatrund si rezulta o mancare usoara, sanatoasa si foarte gustoasa. "Veveritzele" si nu numai ele, s-au batut pentru acest cuscus minunat. A se vedea!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu