Pe 6 august a fost Schimbarea la Fata a lui Isus Hristos, unul din cele 12 praznice imparatesti. Aceasta mare sarbatoare crestin-ortodoxa, reprezinta momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci insusi Fiul Sau. Pe muntele Taborului, trupul Sau a fost strabatut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toti comentatorii Evangheliei sunt de acord ca Schimbarea la Fata a Domnului anticipeaza invierea Lui.
Atunci, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: fata Mantuitorului stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Tot atunci ei au vazut doi barbati care vorbeau cu Iisus despre patima si moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.
In aceasta zi speciala, avem dezlegare la peste. Am pregatit o reteta din cartea scrisa de calugarul Epiphanios din Mylopotamos "The cuisine of the Holy Mountain Athos".
crap in sos alb (the cuisine of the Holy Mountain Athos, Epiphanios of the Mylopotamos)
1 kg file de crap
2 cepe mari
7-8 catei de usturoi
2 lamai
patrunjel verde
ulei de masline extravirgin
sare, piper alb
Se spala si curata fileul de crap, se portioneaza, apoi se sareaza (cu sare grunjoasa) pe ambele fete. Se lasa aproximativ 15-20 minute la rece, asa cu sarea pe el.
Separat curatam cepele si le dam pe razatoare. Cateii de usturoi se curata si se toaca marunt. Lamaile se storc si se colecteaza zeama intr-un vas.
Intr-un vas larg si putin inalt, punem bucatile de peste care in prealabil le-am spalat de sare, si turnam apa rece astfel incat sa fie la nivelul bucatilor de peste. Nu se pune apa prea multa deoarece in final nu se va face reductia sosului si va ramane lichid in cantitate mare. Asezam vasul pe aragazul incins si punem la fiert la foc mic. Cand incepe sa fiarba, adaugam ceapa rasa, usturoiul si cateva linguri de ulei de masline. Lasam la fiert in continuare, intorcand din cand in cand bucatile de peste de pe o parte pe alta, astfel incat sa fiarba uniform.
Dupa ce pestele e fiert si sosul scade se presara sare si piperul alb dupa gust. Inainte cu circa 1 minut inainte sa stingem focul, se adauga zeama de lamaie in vas si se pune si patrunjelul verde tocat marunt. Stingem focul si asezam deasupra vasului un capac si lasam asa aproximativ 30 minute ca sa se intrepatrunda toate aromele. Pofta buna!
1 kg file de crap
2 cepe mari
7-8 catei de usturoi
2 lamai
patrunjel verde
ulei de masline extravirgin
sare, piper alb
Se spala si curata fileul de crap, se portioneaza, apoi se sareaza (cu sare grunjoasa) pe ambele fete. Se lasa aproximativ 15-20 minute la rece, asa cu sarea pe el.
Separat curatam cepele si le dam pe razatoare. Cateii de usturoi se curata si se toaca marunt. Lamaile se storc si se colecteaza zeama intr-un vas.
Intr-un vas larg si putin inalt, punem bucatile de peste care in prealabil le-am spalat de sare, si turnam apa rece astfel incat sa fie la nivelul bucatilor de peste. Nu se pune apa prea multa deoarece in final nu se va face reductia sosului si va ramane lichid in cantitate mare. Asezam vasul pe aragazul incins si punem la fiert la foc mic. Cand incepe sa fiarba, adaugam ceapa rasa, usturoiul si cateva linguri de ulei de masline. Lasam la fiert in continuare, intorcand din cand in cand bucatile de peste de pe o parte pe alta, astfel incat sa fiarba uniform.
Dupa ce pestele e fiert si sosul scade se presara sare si piperul alb dupa gust. Inainte cu circa 1 minut inainte sa stingem focul, se adauga zeama de lamaie in vas si se pune si patrunjelul verde tocat marunt. Stingem focul si asezam deasupra vasului un capac si lasam asa aproximativ 30 minute ca sa se intrepatrunda toate aromele. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu