Duminica am pregatit micutzelor veveritze o paine (mai exact 2), care am vrut sa iasa mai speciala, mai aromata. Prin urmare, in compozitia ei am adaugat sos pesto, sos preparat cu ceva vreme in urma si pastrat cu bine la frigider. A iesit ceva foarte fraged, bun si sanatos. Va prezint mai jos reteta.
paine cu pesto
500 g faina alba
25 g drojdie
400 ml apa calduta (nu fierbinte)
3 lingurite cu sos pesto
1 lingurita de zahar
1 lingura cu malai
sare
Se cerne faina in vasul unde vom framanta aluatul. Cernem faina pentru ca painea sa iasa aerata, pufoasa. Peste faina adaugam sosul pesto, apriximativ 3 lingurite. Separat frecam drojdia cu lingurita de zahar, apoi o dizolvam in apa calduta. Turnam aceasta apa peste faina si incepem sa framantam usor. cand aluatul capata consistenta adaugam sarea si amestecam in continuare pana se omogenizeaza in masa aluatului.
Acoperim vasul si il lasam la dospit aproximativ 1,5 - 2 ore. Tapetam tava cu hartie de copt, apoi presaram pe aceasta o lingura de malai amestecata cu una de faina de grau.
Luam aluatul cu grija din vasul in care a dospit, il impartim in 2 bucati si modelam fiecare bucata intr-o forma alungita si plata. Pudram aluatul cu faina de grau. Le asezam in tava, pe care o introducem in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius.
O coacem aproximativ 30 de minute, pana cand devine crocanta (cand o batem cu mana pe partea unde a stat in tava, trebuie sa sune a gol) sau trece "proba scobitorii", adica cand introducem o scobitoare in interiorul painii si cand o scoatem nu trebuie sa iasa "murdara" de aluat...atunci inseamna ca painea este coapta. Pofta buna!
Se cerne faina in vasul unde vom framanta aluatul. Cernem faina pentru ca painea sa iasa aerata, pufoasa. Peste faina adaugam sosul pesto, apriximativ 3 lingurite. Separat frecam drojdia cu lingurita de zahar, apoi o dizolvam in apa calduta. Turnam aceasta apa peste faina si incepem sa framantam usor. cand aluatul capata consistenta adaugam sarea si amestecam in continuare pana se omogenizeaza in masa aluatului.
Acoperim vasul si il lasam la dospit aproximativ 1,5 - 2 ore. Tapetam tava cu hartie de copt, apoi presaram pe aceasta o lingura de malai amestecata cu una de faina de grau.
Luam aluatul cu grija din vasul in care a dospit, il impartim in 2 bucati si modelam fiecare bucata intr-o forma alungita si plata. Pudram aluatul cu faina de grau. Le asezam in tava, pe care o introducem in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius.
O coacem aproximativ 30 de minute, pana cand devine crocanta (cand o batem cu mana pe partea unde a stat in tava, trebuie sa sune a gol) sau trece "proba scobitorii", adica cand introducem o scobitoare in interiorul painii si cand o scoatem nu trebuie sa iasa "murdara" de aluat...atunci inseamna ca painea este coapta. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu