miercuri, 21 august 2013

linte cu rosii si ardei




















Daca e miercuri ... e zi de post. Precum bine se stie, postul este retinerea totala sau partiala de la anumite alimente si bauturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, in scop religios-moral. Aceasta retinere de la mancari si bauturi trebuie insa insotita si de retinerea de la ganduri, pofte, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit de post sufletesc. Postul este de origine si instituire divina, de aceea il gasim practicat din vremuri stravechi, intalnindu-l aproape in toate religiile si la toate popoarele. 
Dupa unii Sfinti Parinti ca: Vaisile cel Mare, Ioan Gura de Aur si altii, el isi are originea in rai, prin interzicerea data de Dumnezeu protoparintilor nostri de a manca din pomul oprit.
Am pregatit o mancare de linte verde, alaturi de care am pus multe rosii si ardei capia. La masa toata lumea!

linte cu rosii si ardei

450-500 g linte verde
2 cepe
4 rosii bine coapte
1 conserva de rosii in bulion
2 ardei capia
ulei de masline extravirgin
chimen
sare, piper

Lintea se lasa peste noapte la inmuiat in apa rece (boabele  trebuie sa fie complet acoperite cu apa). A doua zi se scurge de apa, apoi se toarna apa proaspata si se pune la fiert cca. 15-20 de minute, pana este aproape fiarta. Separat se curata ceapa si se taie marunt. La fel se spala si se taie cubulete mici, rosiile si ardeii. Intr-o cratita se incalzeste uleiul si se caleste usor ceapa. Se adauga lintea fiarta, rosiile si ardeii taiati cubulete mici, chimenul si rosiile in bulion. Amestecul se asezoneaza cu sare si piper. 
Se ia vasul de pe flacara directa si se baga la cuptor, unde se mai lasa aproximativ 30 minute la foc mediu, pana ce mancarea scade si toate legumele se coc bine. Se serveste cu paine crocanta stropita cu ulei de masline. Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu