luni, 10 februarie 2014

paine integrala de grau cu maia




















Pe data de 1 februarie am cunoscut un om minunat, o persoana speciala dedicata 100% misiunii care a inceput-o in urma cu 4 ani, aceea de a face paine. Si nu orice fel de paine... o paine adevarata - paine cu maia, o paine "pentru cei care vor sa manance sanatos sau pentru cei care vor sa regaseasca gustul painii de altadata" cum spune chiar dansa, dna Corina Munteanu.

In urma cu 10 zile, am participat la unul din atelierele pe care le tine (... acest curs a fost cadoul primit de ziua mea din partea Verei sau Ru, Rufi, Soricioaica... intr-un cuvant mia moglie), ateliere de initiere in painea cu maia, unde am invatat cum se face aceasta paine... ma puteti vedea in actiune aici.
In imagini este prima paine realizata de mine (... 2 zile mai tarziu), dupa cea facuta la atelier impreuna cu dna Munteanu.

paine integrala de grau (Corina Munteanu)

400 gr faina integrala de grau
240 gr apa (apa plata Bucovina)
8 gr sare fara iod
80 gr maia

Maiaua (... care este facuta doar din faina si apa) trebuie pregatita cu 8-12 ore inainte de inceperea aluatului, in proporţie de 1:3:2, adica o parte maia-mama, 3 parti faina integrala de grau si 2 parti apa.
Mai intai amestecati toate ingredientele mai putin maiaua. Framantati cca. 3 minute, apoi adaugati si maiaua. Continuati framantarea inca 5 minute, pana cand aluatul nu se mai lipeste de peretii vasului in care framantam (trebuie sa fie un vas cu capac - de preferinta). Aluatul se lasa in vas la temperatura camerei, ca sa continue sa dezvolte in mod pasiv reteaua de gluten si sa fermenteze. Aluatul se lasa la fermentat 2 ore, timp in care se vor face la intervale de minim 20 minute impaturiri. 

Dupa maxim 2 ore de fermentare, dam forma finala a painii in functie de bannetonul care il avem. Daca aveti timp, lasati aluatul format rotund 5-10 minute pe masa pentru predospire, ca sa isi imbunatateasca structura si porozitatea, apoi il formati inca o data, pastrand aceeasi structura a retelei de gluten (adica il formati cu suprafata tensionata in jos). Apoi il puneti in vasul de dospit (banneton), pe care il bagati intr-o punga de plastic si-l lasati la dospit 2 ore la temperatura camerei.




















Se preincalzeste cuptorul la 220-230 grade Celsius cu aproximativ 30 minute inainte sa bagam painea. Cand dam drumul la cuptor, introducem in acelasi timp si vasul (vas + capac)... eu am folosit un vas Jena, in care vom coace painea, astfel incat sa se incalzeasca odata cu cuptorul. Aluatul se rastoarna din banneton direct in vasul de copt, cu partea tensionata in sus. Se pune capacul si se introduce la cuptor unde se lasa la copt 20 minute, dupa care se indeparteaza capacul si se mai lasa aproximativ 15-20 minute, pana cand paine este gata rumenita. Trebuie sa aiba peste 95 grade Celsius la final... atunci este coapta.

Dupa ce se scoate din cuptor, painea continua procesul de coacere in interior inca 3 ore. Se inveleste intr-un stergar si o puneti pe un gratar ca sa fie cat mai aerisita si o lasati sa isi continue transformarea. In general, painea e bine sa fie taiata si mancata cand este rece complet. Pofta buna!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu