marți, 24 septembrie 2013

pasta alla norma




















Acest minunat fel de mancare este foarte popular in Sicilia. Este numit asa dupa opera "Norma" a lui Vicenzo Bellini, sicilian nascut in Catania. Acest fel de mancare este un delicios preparat vegetarian, in care se regasesc o multime din cele mai bune ingrediente siciliene: vinete, ricotta salata (branza de oaie uscata si sarata traditionala din Sicilia) si busuioc.

pasta alla norma (reteta siciliana)

1 vanata mare
ulei de masline extravirgin
1 lingura oregano uscat
4 catei de usturoi
1 lingurita vin alb
busuioc proaspat
2 conserve rosii tocate sau ketchup facut in casa
sare, piper
400 g spaghete
150 g ricotta salata/pecorino/parmezan (eu am folosit ricotta proaspata)

Pentru prepararea sosului Norma, mai intai spalati vanata si taiati-o in 4 bucati pe lung. Daca au mai multe seminte, indepartati-le. Apoi taiati-le pe lungime in fasii groase cat degetul. Incingeti putin ulei intr-o tigaie si prajiti vinetele. Presarati peste ele oregano... vor capata un gust delicios. Cand sunt aproape gata, puneti peste ele, in tigaie, usturoiul taiat felii subtiri si cateva frunze de busuioc. Amestecati totul, apoi turnati vinul alb si rosiile din conserve... eu am pus un ketchup minunat facut in casa (reteta intr-o postare viitoare). Lasati sa fiarba la foc mic 10-15 minute, apoi potriviti de sare si piper. Presarati frunze de busuioc in sos si amestecati.

In paralel, fierbeti spaghetele conform instructiunilor de pe pachet. Dupa ce au fiert al dente, scurgeti-le intr-o strecuratoare, apoi le puneti din nou in oala in care au fiert. Adaugati peste ele sosul Norma si putina apa in care au fiert. Amestecati bine. Dupa ce se pun in farfurie, se presara pe ele cateva frunze de busuioc si branza rasa. Se stropeste cu ulei de masline. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu