miercuri, 11 septembrie 2013

pizza rustica




















O alta reteta pregatita la petrecerea Marei a fost aceasta pizza rustica. Am denumit-o "rustica" in primul rand pentru ca am facut-o intr-un mediul natural/rural deosebit (Bughea de Sus, AG) si am folosit ingrediente de sezon pe care le aveam prin casa in acel moment. Majoritatea lor au fost culese chiar din gradina noastra (a se citi gradina lui tataie), cultivate ecologic fara ingrasaminte chimice (cititi articolul "Blestemul ingrasamintelor" din revista National Geographic nr. 121/mai 2013... mai discutam dupa aceea).
Secretul unei pizza de calitate este coca simpla - nu va jucati cu oua sau lapte in preajma ei... trebuie sa folositi ingrediente putine, sa permita aluatului sa se coaca - si un foc iute care sa repartizeze caldura uniform. Sigur ca un cuptor cu lemne este ideal, dar se pot obtine rezultate spectaculoase si in cuptorul aragazului. A se vedea...

pizza rustica

aluat de baza (Jamie Oliver)           garnitura

800 g faina alba                            sos de rosii (ketchup facut in casa) + cateva rosii cherry
200 g gris                                      ulei de masline extravirgin                        
50 g drojdie                                  2-3 cepe medii taiate rondele
1 lingura zahar                               5-6 ciuperci taiate bucatele
sare                                               branza de capra                      
aprox. 650 ml apa calduta             cas afumat de Muscel                                                    

Acesta este aluatul pe care il pregatesc de fiecare data cand fac o pizza. Amestecati bine faina cu grisul si cu sarea intr-un castron mai mare. Puneti zaharul peste drojdie si omogenizati bine, apoi turnati putina apa calda si amestecati. Lasati cateva minute sa se odihneasca. Faceti o adancitura in centru si turnati amestecul mai sus amintit. Incepeti sa amestecati compozitia turnand incet restul de apa calda, pana cand toata faina s-a amestecat cu apa si se formeaza un aluat consistent. Framantati bine aluatul aproximativ 10 minute, pana cand obtineti o bila moale si neteda.

Presarati aluatul cu faina, il acoperiti cu un servet curat sau cu folie de plastic si il lasati sa stea cel putin 15 minute la temperatura camerei. Asa va fi mai usor de intins intr-un strat subtire. Intindeti aluatul cu 15-30 minute inainte sa il coaceti. Intr-o tava punem hartie de copt, apoi peste asezati aluatul intins. Intre timp incingeti cuptorul la 220-250 grade Celsius. In acest moment puteti pune garniturile pe blatul de pizza.

Ungeti cu sos de rosii aluatul pe deasupra. Asezati deasupra rondelele de ceapa, ciupercile taiate, branza de capra faramitata in bucatele mici si rosiile cherry. Apoi aruncati cateva maini de cas ras pe deasupra. Stropiti cu ulei de masline si condimentati cu sare, piper si putin oregano uscat. Coaceti pizza timp de 7-10 minute, pana cand devine aurie si crocanta. Pofta buna!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu