A fost dorinta ei sa "gateasca", sa faca ceva bun pentru mine si Mara. A avut singura aceasta initiativa, fara nici cea mai mica sugestie din partea mea. Aceasta salata de fructe reprezinta pentru mine foarte mult. Chiar daca ingredientele folosite se reduc la doua feluri de fructe si par sa formeze o salata de fructe banala, acest inedit melanj este creatia Ilincai si pentru mine reprezinta o mare reusita din multe puncte de vedere. In primul rand o reusita la propriu, avand in vedere rezultatul final si asocierea condimentelor folosite (scortisoara si frunze de menta), iar in al doilea rand o reusita vis a vis de comportamentul si atitudinea ei fata de hrana.
Cand copii "gatesc", ei isi formeaza unele abilitati si deprinderi ce favorizeaza dezvoltarea motricitatii. Li se dezvolta sensibilitatea gustativa si mirosul, incurajandu-i sa guste sau sa miroasa ingredientele. Invata cuvinte noi referitoare la alimente, la instrumentele din bucatarie sau la actiunile pe care le realizezi pentru a gati. Reusesc sa invete despre stiinta, geografie sau despre matematica: ..."mai mult/mai putin"..."mai mare/mai mic" sau numaratorile simple sunt cateva dintre conceptele matematice pe care le implica gatitul.
Li se dezvolta increderea in sine daca felul de mancare pe care te-au ajutat sa il prepari va fi apreciat de mai multe persoane. Implicandu-i in gatit, ii faci mai receptivi in a gusta mancaruri sau alimente noi si scad sansele de a refuza mancarea atunci cand sunteti la masa. Copii pot invata in acest fel despre alimentatia sanatoasa.
salata de fructe (Ilinca)
1 para bine coapta
2-3 prune
scortisoara macinata
3-4 frunze de menta
1 lingura de miere
Se spala bine fructele, apoi se taie in bucati potrivite. Se pun intr-o farfurie, apoi se presara peste ele putina scortisoara, frunzele de menta maruntite si lingura de miere. Se amesteca toata ingredientele. Se serveste la gustarea de la ora 10.00 sau la masa de fructe de dupa somnul de pranz. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu