luni, 14 ianuarie 2013

minestrone



Minestrone este o supa groasa, de origine italiana, facuta din legume, de cele mai multe ori cu adaos de paste sau orez. Datorita originilor sale unice si in absența unei retete fixe, minestrone variază foarte mult pe teritoriul Italiei, in functie de modul de preparare, in ce perioada a zilei este servita, ingrediente si sezon. Variază de la o supa cu textura groasa si densa , pana la una cu cantitati mari de legume fierte usor taiate cuburi si chiar poate contine si carne.
Minestrone poate fi preparata cu apa sau zeama de legume, dar se poate si cu o zeama usoara, de la bollito misto (o fiertura din mai multe tipuri de carne). Puteti folosi si o supa usoara de pui, ca baza a supei (sau zuppa cum spun italienii). O alta regula de baza este soffritto, adica sa prajiti la foc foarte mic legumele (ceapa, telina, usturoi, morcovi, etc), obtinand o aroma fantastica. Este un pas important in prepararea supei, deoarece uneste si intensifica toate aromele. Si nu in ultimul rand, ingredientele trebuie sa fie legume de sezon.

minestrone

1-2 cepe rosii mici, curatate si tocate marunt
1-2 morcovi taiati cubulete
1/2 telina taiata cubulete
1 ardei rosu taiat marunt
100 gr. mazare
1 cartof curatat si taiat bucati
1 dovlecel taiat bucati
3 catei de usturoi
1 foaie dafin
1 conserva de rosii de 400 g
50 g paste uscate (eu am pus taietei de orez)
patrunjel tocat
ulei de masline extravirgin
busuioc proaspat
sare, piper
o bucata de parmezan pentru servit

Pentru inceput pregatim soffritto. Punem intr-o oala doua linguri de ulei de masline, punem foaia de dafin, ceapa, morcovul, telina, ardeiul si usturoiul si le calim la foc foarte mic, circa 15-20 minute, pana cand se inmoaie, fara sa se rumeneasca. Adaugam 1,5-2 litri apa (supa de pui) impreuna cu mazarea, dovlecelul, cartoful si conserva de rosii si le fierbem la foc mic 15 minute, pana cand vedem ca s-a fiert cartoful. Punem pastele, amestecam si continuam sa fierbem la foc mic, pana cand se inmoaie pastele.
Daca vi se pare supa prea groasa, mai adaugati niste apa (supa de pui), ca sa o subtiati. Apoi gustati si o condimentati cu sare si piper. Serviti supa presarata cu frunzele de busuioc rupte si cu niste ulei de masline extravirgin. Puneti pe masa bucata de parmezan si o razatoare, ca sa se serveasca toata lumea. Buon appetito!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu