luni, 21 ianuarie 2013

varza de bruxelles cu migdale si portocale





















Varza de Bruxelles (brassica oleracea gemmifera) a fost cultivata inca din secolul al 13-lea, pe teritoriul Belgiei de astazi. Prima referire scrisa dateaza din anul 1587. In timpul secolului al 16-lea s-a bucurat de o  mare popularitate in Tarile de Jos si drept urmare a inceput sa se raspandeasca in zonele mai reci din nordul Europei.
Varza de Bruxelles este bogata in vitamina B1, care asigura o buna functionare a sistemului nervos si muscular; este hipocalorica, fiind recomandata in dietele de slabire; bogata in fibre, asigura un tranzit intestinal normal; contine sulforafan, o substanta chimica cu puternice proprietati anticancerigene. Ea are un aport caloric scazut: 100 g de varza furnizeaza 25-34 kcal. Contine amidon, fier, potasiu, fosfor, vitamina C, vitaminele din grupa B, provitamina A. De asemenea, este o sursa foarte buna de vitamina D si acid folic, fiind recomandata in dieta femeilor insarcinate.
Varza de bruxelles este o leguma din soiurile tarzii, care creste lent si care face parte din familia verzei. Mugurii arata ca niste verze in miniatura si se formeaza pe tulpina, langa zona in care frunzele sunt prinse de aceasta. Varza de Bruzelles se recolteaza dupa inghet, cand mugurii sunt tari, au forma compacta si culoare verde intens; trebuie sa aiba diametrul de aproximativ 2,5-4 cm.







varza de bruxelles cu migdale si portocale (gustos.ro)

500 g varza de Bruxelles
75 ml ulei de masline extravirgin
1 ceapa
2 linguri mustar Dijon
150-200 ml supa de pui
150 ml suc de portocale
50 g migdale sfaramate
2-3 linguri de miere
1 portocala
100 g stafide
1/2 lingurita oregano
sare, piper

Se fierbe varza de Bruxelles in apa cu sare timp de 3 minute, dupa ce a inceput sa fiarba apa. Se scot verzele si se pun intr-o strecuratoare si apoi sub jet de apa rece. In acest timp se pun stafidele la inmuiat in sucul de portocale. Se toaca cepa marunt si se caleste, la foc mic, pana se caramelizeaza (aproximativ 10 min). Se dizolva mustarul in cantitatea de supa si se adauga peste ceapa. Se potriveste de sare si piper si se mai fierbe inca aprox. 3 min, amestecand tot timpul. Peste aceste ingrediente se rastoarna varza, mierea si sucul de portocale si se continua fierberea timp de aprox. 15 min, pana cand se inmoaie varza. Se curata de coaja si se desface portocala in bucati si se adauga peste varza. Se pun si migdalele, oregano si stafidele, apoi se ia de pe foc. Asta e tot. Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu