joi, 17 ianuarie 2013

ratatouille

Cine nu a vazut filmul "Ratatouille"? Creat de cei de la Pixar si distribuit de Walt Disney Pictures, filmul a castigat premiul Oscar in 2008, la categoria cel mai bun film de animatie. Filmul urmareste aventurile unui tanar soarece, pe nume Remy, al carui vis este sa devina maestru bucatar. El nu e descurajat nici de piedicile pe care i le pune familia, nici de faptul ca gastronomia este o profesie care uraste soarecii prin excelenta. In ciuda pericolelor si a capcanelor, ispita este mare, asa ca se aventureaza in acest univers interzis. Sfasiat intre conditia sa si visul neindeplinit, Remy va descoperi curand adevaratul sens al aventurii, al prieteniei, al familiei si va intelege ca trebuie sa aiba curajul de a fi ceea ce este: un soarece care vrea sa fie mare bucatar.
Titlul filmului se referă la o mancare frantuzeasca ce este servita spre sfarsitul filmului dar este si un joc de cuvinte referitor la specia personajului principal al filmului (rat = sobolan).
Ratatouille este o tocana de legume traditionala, din regiunea Provence a Frantei, originara din Nice. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise. Aceasta este compusă, în principal, din legume fierte: vinete, ceapa, dovlecei, ardei si rosii. Ca orice reteta „traditionala”, nu exista un mod exact de a o prepara, doar anumiți pasi sunt obligatorii. Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat, sau toate impreuna.
ratatouille (4 portii) (la cuisine traditionnelle, editura Atlas)

500 g vinete
3 cepe mari
3 ardei grasi rosii
500 g piper verde
500 g dovlecei
4 rosii mari
3-4 catei de usturoi
2 linguri de faina
125 g parmezan ras
15 cl ulei de masline extravirgin
patrunjel
sare, piper

Taiati cele 500 g vinete in rondele de cca 1 cm grosime. Presarati peste ele cele doua linguri de faina. Scoate semintele si pedunculii de la cele 500 g de piper verde. Curatati cepele si taiati-le pe fiecare in 6 bucati.
Taiati dovleceii rondele . Curatati si taiati in bucati ardeii grasi. Taiati in 4 fiecare rosie in parte.
Pune-ti piperul verde intr-o tava in cuptor si lasati timp de 10-15 min. Il intoarceti de 2-3 ori, apoi il scoateti si il zdrobiti. Incingeti o cratita in care ati pus uleiul de masline si inabusiti rondelele de vanata cateva minute la foc viu. Micsorati focul, sarati, piperati, puneti un capac peste cratita si lasati sa fiarba timp de 20 min, agitand-o din cand in cand. Scoateti-le din cratita si asezati-le intr-un vas termorezistent si presarati peste ele 25 g parmezan ras. Faceti acelasi lucru succesiv cu celelalte legume. Ceapa timp de 20 min, dovleceii 20 min, rosiile 10 min si ardeii pana se inmoaie. Varsati toate legumele in vasul termorezistent in care se gasesc vinetele. Amestecati usor toate legumele impreuna cu 75 g de parmezan. Incalziti cuptorul la 210 grade Celsius. Tocati cateii de usturoi si patrunjelul si presarati peste legume. Presarati restul de parmezan si stropiti cu ulei de masline. Bagati vasul in cuptor pentru gratinare timp de 10-15 minute. Serviti alaturi de acest ratatouille delicios, un pahar de vin alb Cotes de Duras sau un vin rose Cotes de Provence. Bon appetit!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu