marți, 22 ianuarie 2013

paine frageda cu ulei





















Postul este infranarea pentru o vreme de la tot ceea ce ingreuneaza sufletul si trupul in alergarea cea buna catre Dumnezeu. Postul este mai intai grija pentru suflet, ca infranare de la orice prilej de pacat, ca intoarcere dinspre patimi si slabiciuni inspre lucrarea tuturor faptelor bune. Mai apoi, postul este grija pentru trup, pentru ca acesta sa nu se obisnuiasca totusi cu odihna si cu mancarurile alese, slabind din cauza acestora.  Strunit prin lipsa "dulceturilor", trupul nu se va impotrivi duhului in implinirea celor bune si va gusta si el oarecum din lucrurile duhovnicesti.
Incep astazi un periplu culinar printre mancarurile de post, cu o prima reteta de la Manastirea Jitianu, manastire de calugari, situata in sat Braniste, com. Podari, jud. Dolj. Asezamantul monahal dateaza de la sfarsitul sec. al XV-lea si inceputul sec. al XVI-lea, fiind ctitorie a boierilor Craiovesti, pe locul unei mici biserici de lemn, ridicate, conform traditiei, de catre Mircea cel Batran in semn de multumire, dupa victoria de la Rovine. Manastirea Jitianu a fost inchinata Manastirii Sf. Pavel din Muntele Athos pana in anul 1628. Biserica de astazi, in stil triconc, a fost ridicata in anii 1654-1658 de Doamna Balasa, sotia domnitorului Constantin Basarab Carnu si terminata in anul 1701 de egumenul Popa Luca de la Sf. Munte. Are hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie si Sf. Proroc Ilie.




















paine frageda cu ulei (mancaruri de post, editura Sophia)

1 kg faina
500 g tarate de grau
1 lingura sare
25-30 g drojdie
susan, samburi dovleac, migdale
300 - 500 ml apa sau bors (in functie de cat cere aluatul ca sa devina consistent)
150 ml ulei

Se amesteca faina cernuta cu taratele intr-un vas. In vasul in care se va framanta, se amesteca apa (borsul) cu uleiul, drojdia, sarea, susanul, samburii de dovleac si migdalele. Concomitent se toarna putin cate putin din amestecul de faina si tarate. Amestecam pana vedem ca se intareste. Apoi framantam aluatul, adaugand treptat faina si tarate pana devine un aluat consistent, nu prea tare, ci chiar pufos. Se bate putin aluatul , pentru a se fragezi. Se modeleaza sub forma de chifle si se da la cuptor 40 min la foc mediu, pana se rumeneste putin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu