duminică, 20 ianuarie 2013

paine cu iaurt

S-a terminat painea!!! Ce facem? Ieri seara in bucatarie, zarva mare. Ale mele "veveritze" misunau peste tot agitate. Ce papam la cina?  M-am hotarat imediat sa fac o reteta pe cat de usoara, pe atat de gustoasa. O paine rustica, care te "imbata" cu mirosul ei cand o scoti din cuptor si te satura doar privind-o.

paine cu iaurt

500 g faina alba
30 g drojdie
150 g iaurt gras
250 ml apa calduta
2 linguri ulei de masline extravirgin
1-2 lingurite zahar
2 lingurite sare
1 galbenus de ou
seminte de susan

Cernem faina intr-un vas unde urmeaza sa framantam aluatul. Separat intr-o cescuta, frecam drojdia cu zaharul si 2-3 linguri de apa calda. Peste faina cernuta, turnam drojdia pregatita ca mai sus, uleiul, apa calda, sarea si iaurtul. Incepem sa framantam pana cand aluatul incepe sa capete consistenta. Daca aluatul mai "cere" faina, atunci mai adaugam cat este necesar, astfel incat la final aluatul trebuie sa fie elastic si sa se desprinda usor de pe maini.
Punem vasul intr-un loc cald, acoperit cu o carpa curata si il lasam la dospit cca 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Dupa acest interval de timp, luam aluatul si il punem pe masa de lucru, care in prelabil a fost presarata cu putina faina si incepem sa il mai framantam putin si ii dam o forma rotunda. Preincalzim cuptorul la cca 220 grade Celsius, si punem aluatul intr-o tava intinsa cu o hartie de copt pe fund. Mai lasam timp de aproximativ 1/2 ore painea la dospit in tava, acoperita de o panza alba. Inainte sa bagam painea la cuptor, cu ajutorul unei pensule, ungem cu galbenusul de ou suprafata painicii si apoi presarati semintele de susan.
Introducem painea in cuptor si o coacem timp de 30-45 min. Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu