duminică, 27 ianuarie 2013

biscuiti din aluat fraged





















Ce sa le fac "veveritzelor" pentru desert? E sambata si am un pic mai mult timp liber, asa ca m-am hotarat sa prepar o reteta a marelui Ramsay. De origini scotiene, dar britanic prin educatie, Gordon Ramsay a jucat mai  intai fotbal pentru cei de la Rangers, apoi in urma unui accident grav la genunchi, a trebuit sa abandoneze intr-un final cariera sportiva. La varsta de 19 ani, s-a inscris la Colegiul Tehnic de Nord Oxfordshire, unde a studiat management hotelier. Descrie decizia lui de a intra la colegiul de catering, ca "un accident, un accident complet". La inceputul anilor '80, lucreaza ca commis chef  la Wroxton House Hotel si Wickham Arms. Apoi se muta la Londra, unde lucreaza in diverse restaurante, printre care si la temperamentalul  Marco Pierre White in Harvey's. Dupa o perioada de 2 ani si 10 luni, cat a lucrat la Harvey's, Ramsay se decide sa studieze preparatele din bucataria franceza. Pleaca la Paris si lucreaza pentru Albert Roux in Le Gavroche. Dupa un an de munca in acest restaurant Albert Roux il invita sa lucreze cu el in Hotel Diva, intr-o statiune de schi in Alpi. De aici Ramsay sa mutat la Paris pentru a lucra cu Guy Savoy și Joël Robuchon, ambii bucatari cu stele Michelin. A continuat timp de inca 3 ani formarea sa in Franta, dupa care a lucrat un an de zile ca bucatar personal pe yahtul Idlewind, cu sediul in Bermuda. La intoarcere in Londra, lui Gordon i s-a oferit postul de head chef  la restaurantul La Tante Claire in Chelsea. La scurt timp dupa accea, Marco Pierre White a reintrat in viata lui, oferindu-i postul de head chef  si un procent de 10% la Rossmore. Rastaurantul a fost redenumit Aubergine si 14 luni mai tarziu primeste prima stea Michelin. In 1998 isi deschide propriul restaurant in Chelsea, restaurant Gordon Ramsay, cu ajutorul socrului sau. In 2001, restaurantul primeste a treia stea Michelin. In 2002 performanta se repeta la Londra, unde deschide al doilea local Pétrus, in Londra. Pana la finalul anului 2011, Gordon Ramsay avea in grija lui 27 de restaurante in toata lumea, iar in martie 2012 a mai deschis unul in Las Vegas. 7 dintre ele au primit stelele atat de dorite in ghidul Michelin, cea mai mare distinctie pe care si-o poate dori un bucatar.
biscuiti din aluat fraged (Gordon Ramsay)

150 g faina alba de grau
100 g faina de orez
1/2 lingurita de sare
125 g unt nesarat, la temperatura camerei
90 g zahar
1 ou mare batut
zahar pudra

Cerneti impreuna faina de grau, cea de orez si sarea. Cu un mixer, bateti untul impreuna cu zaharul, pana se omogenizeaza. Adaugati incet oul, apoi dati mixerul la viteza cea mai mica si adaugati incet faina, cate o linguta o data, pana cand amestecul capata consistenta si formeaza un aluat moale. Formati o minge de aluat, inveliti-o in folie alimentara si bagati-o la frigider minim o ora.
Preincalziti cuptorul la 160 grade Celsius. Pe o suprafata pudrata cu faina, intindeti aluatul pana la o grosime de cca 3-4 mm si taiati-l in diverse forme (eu am ales forma de inima). Puneti bucatile de aluat intr-o tava cu hartie de pergament si dati-le la cuptor timp de 20-25 minute, pana se rumenesc usor. Lasati-le in tava cateva minute, pana cand se intaresc, apoi transferati-le pe un gratar si lasati-le sa se raceasca bine. Pudrati-le cu zahar inainte de servire. Le puteti servi cu diverse creme sau cu dulceata. "Veveritzele" au ales dulceata de gutui. Stiu ele de ce. Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu