marți, 15 ianuarie 2013

salata de andive





















Cichorium endivia este numele ei stiintific sau "cicoare de Bruxelles" cum o denumesc altii, andiva este o leguma cu o aroma deosebita, cu un gust usor amarui, putine calorii si valoare nutritiva mare. Sunt originare din Belgia, acolo unde sunt numite “aurul alb”, datorita proprietatilor lor. Sunt bogate in potasiu, calciu, vitaminele A, B1, B2, B5, B9, C si E, beta-caroten si celuloza. Aceasta planta este saraca in calorii, o frunza de andiva avand o singura calorie.
Unul dintre rolurile principale ale andivei este acela de a fi un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor sau a persoanelor in varsta. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza indeosebi gustului lor amarui, tonic, prin care sunt stimulate pofta de mancare si secretiile gastrice.
Cand se foloseşte gatita, se fierbe in doua ape, dintre care prima se arunca. Cand se foloseste cruda, nu se spala: se indeparteaza doar frunzele exterioare si se stropeste cu lamaie.





















salata de andive

2 andive
3-4 linguri de smantana grasa
1-2 linguri ulei de masline extravirgin
zeama de la o lamaie
2-3 catei de usturoi taiati marunt
50 g branza Roquefort
miezul de la 6-7 nuci
sare, piper

Se curata andivele si se taie in bucati potrivite. Se pun intr-un castron, impreuna cu miezul de nuca si branza Roquefort maruntita in mana.
Separat se pregateste un dressing din uleiul de masline extravirgin, smantana, zeama de lamaie, usturoiul tocat marunt, sare si piper. Se amesteca toate aceste ingrediente si se toarna in castron peste andive. Amestecam bine salata si o servim de preferinta imediat dupa preparare. Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu