duminică, 17 martie 2013

black velvet baby cake

Sfantul Patrick este cel mai iubit si cel mai cunoscut sfant al Irlandei. Sfantul Patrick, luminatorul Irlandei, s-a nascut in jurul anului 381 d.Hr., intr-un sat numit Bannaven Taberniae. Sfantul Patrick provine dintr-o familie de slujitori ai altarului - bunicul sau Potitus a fost preot, iar tatal sau Calpurnius, diacon.
Numele Patrick sau Patrichie insemna in limba latina om de neam mare. Din relatarea vietii sale, aflam ca la varsta de 16 ani ajunge sa uite de Dumnezeu. Cand a implinit aceasta varsta, satul in care se afla este jefuit de pirati, iar el este vandut ca sclav in Irlanda. Ajunge pastor de oi pe muntele Slemish, in Antrim County. Plecarea in robie i-a schimbat desavarsit viata. Din tanarul bogat si lipsit de griji, ajunge persoana care rostea cel putin o suta de rugaciuni noaptea si tot atatea ziua.
Sfantul Patrick a avut doua viziuni: in prima i se arata ca se va intoarce acasa, iar in a doua i se spunea ca vaporul lui este gata. Descoperirea facuta de Dumnezeu se implineste, astfel ca dupa sase ani petrecuti in robie, reuseste sa revina la parintii sai.
Mai tarziu, il intalneste in Auxerre pe Sfantul Gherman, episcopul orasului. Are parte de un alt vis, in care i se cere sa mearga in Irlanda. Ii cere sfat Sfantului Gherman in privinta visului, iar acesta pentru ca se rugase lui Dumnezeu sa-i daruiasca o persoana care sa-l inlocuiasca pe Sfantul Paladie, a vazut in acest vis un raspuns al lui Dumnezeu. Facem precizarea ca Sfantul Paladie parasise Irlanda dupa mai putin de un an de la hirotonirea sa, din cauza cruzimii irlandezilor.
Este hironit episcop si in anul 432 pleaca de la manastirea din Auxerre impreuna cu cativa insotitori, spre Irlanda. Inconjurat de pagani, Sfantul Patrick a avut parte de multe incercari.
Druizii se vor arata nemultumiti de prezenta Sfantului Patrick si il vor trimite pe Dichu sa-l omoare. Acesta intepeneste in momentul in care ridica sabia sa-l omoare. Sfantul Patrick il dezleaga de puterea nevazuta care il tinea in loc. Drept raspuns pentru minunea savarsita, Dichiu ii va oferi sfantului un adapost in care acesta va savarsi Sfanta Liturghie. Dupa aceasta minune, multi irlandezi au primit credinta in Hristos. Mai tarziu, impreuna cu ucenicii sai a botezat intreaga tara.
Sfantul Patrick a trecut la cele vesnice pe 17 martie in jurul anului 480. Este infatisat in iconografie tinand in mana un trifoi (o planta cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu in fiinta, dar intreit in persoane. Este sarbatorit in fiecare an, pe 17 martie.
Ziua inchinata Sfantului Patrick este sarbatorita nu doar in Irlanda, ci in mai multe tari din lume. Cel mai important festival este considerat a fi cel de la la Dublin, din tinutul Leinster.

Va prezint o prajitura de origini irlandeze, care se serveste in pub-urile din aceasta tara, cu ocazia Saint Patrick's Day.

black velvet baby cake (GoodFood) (6 prajituri)

100 g unt moale
175 g zahar brun
1 lingurita bicarbonat
1 ou
100 g faina de grau
50 g fulgi de migdale
5 lingurite de cacao, plus inca un pic pentru ornare
150 ml bere Guinness
frisca pentru ornare

Incalziti cuptorul la 175 - 180 grade Celsius. Puneti untul (moale), zaharul, oul, faina, fulgii de migdale, bicarbonatul, cacao si berea Guinness intr-un vas si mixati intreaga compozitie, astfel ca la final sa nu aiba cocoloase. Pregatiti o tava de briose, punand in locasuri hartie de copt speciala pentru muffins, apoi turnati compozitia in fiecare forma. Bagati tava la cuptor pentru cca 20-25 minute. Incercati cu o scobitoare daca aluatul este copt (daca scobitoarea ramane curata dupa ce o scoateti din prajitura, inseamna ca este gata). Lasati sa se raceasca cca 15 minute in tava, dupa ce ati scos-o din cuptor. Dupa ce s-au racit le puteti orna cu frisca pe deasupra si cu un pic de cacao pudra. Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu