sâmbătă, 9 martie 2013

mucenici moldovenesti


Daca e 9 martie, atunci sunt mucenicii. Conform traditiei in aceasta zi se sarbatoresc cei 40 de Mucenici. Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.


mucenici moldovenesti (mancaruri de post, editura Sophia) (8 mucenici)

1/2 kg faina alba
25 g drojdie
sare
1-2 lingurite zahar
miere
nuca macinata
1 cana de apa (aprox. 300 ml)
sirop de zahar (cantitati egale de zahar si apa) - pentru insiropat

Se framanta un aluat din faina cernuta, drojdia stinsa cu 1-2 lingurite de zahar, sare si 1 cana de apa calduta. Se lasa la dospit intr-un loc cald, aproximativ 1 ora. Se ruleaza si se formeaza opturi din aluat, care se ung cu apa indulcita...eu am sarit peste etapa aceasta si nu i-am uns cu sirop de zahar. Se dau la cuptor intr-o tava unsa cu ulei sau cu hartie de copt pusa in tava, pana cresc si se rumenesc. Cand se scot din cuptor se baga intr-un sirop de zahar, obtinut din cantitati egale de zahar si apa. Apoi se dau prin miere si prin nuca macinata. Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu