miercuri, 20 martie 2013

ciorba de loboda


Loboda (atriplex hortense ) este o planta erbacee, anuala, cu inaltimea de 0,8-2 m. Creste atat la umbra cat si la soare, este rar atacata de daunatori. Se recolteaza cand este inca tanara si frageda, prin smulgere. Este o planta cu port inalt, prezinta tulpina simpla sau ramificata, frunzele pot fi de culoare verde (viridis), rosu-violacee (rubra), usor galbui (lutea), sunt mari, de forma trunghiulara si usor catifelate la atingere. Planta contine cantitati insemnate de vitamina C: cu 120-140 mg de vitamina C la 100 de grame, este de aproape 2 ori mai concentrata decat kiwi si lamaia in aceasta vitamina. Are proprietati diuretice accentuate, un usor efect laxativ si curata sangele. Prin toate aceste caracteristici loboda este foarte utila in curele de detoxifiere.
Contine pigmenti antioxidanti care ajuta organismul sa se regenereze. Este un bun remineralizant. Loboda seamana oarecum, sub aspectul compozitiei, cu spanacul, continand si cantitati insemnate de vitamina K (creste rezistenta vaselor sanguine, reducand riscul de accident vascular) si de fier. Diferenta majora fata de spanac este concentratia mult mai ridicata de vitamina C. Loboda previne si combate astenia de primavara, actionand ca mineralizant si vitaminizant. In acelasi timp, ea contribuie si la detoxifierea organismului  mai ales daca este consumata in cadrul unei cure de detoxifiere. Prin pigmentii si vitamina C continute, loboda ajuta organismul sa incetineasca procesele de imbatranire, facilitand regenerarea celulara. In curele de slabire este indicata in special datorita efectului sau diuretic.
Postez o reteta gustoasa de ciorba de loboda, reteta ce provine de la Manastirea Christiana. Acest sfant lacas se afla in Bucuresti. In anul 1993 s-a pus piatra de temelie a noii manastiri, care are hramul Pogorarea Duhului Sfant, Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Nasterea Maicii Domnului.

ciorba de loboda (mancaruri de post, editura Sophia)

4 legaturi de loboda
2 morcovi
2 legaturi de ceapa verde (sau 2 cepe uscate)
3-4 rosii (eu am pus rosii in bulion)
2 linguri boia dulce
3 linguri de orez
50 ml ulei
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel
sare

Ceapa se curata si se taie marunt. Morcovii se curata si se dau pe razatoare.Legumele se calesc in ulei si se se sting cu rosiile in bulion su cu 2 linguri cu boia dulce. Se adauga orezul si aproximativ 4 litri de apa, se potriveste de sare, dupa care se lasa la fiert. Cand s-a fiert orezul, se adauga loboda taiata marunt, leusteanul si patrunjelul tocate marunt. Se mai lasa la fiert aprox. 10 minute. Pofta buna!






































2 comentarii:

  1. superba reteta. Din pacate, pt mine plecata din tzara, loboda a ajuns marfa de contrabanda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc...acesta e sezonul plantelor de "contrabanda"...fiti alaturi de atelier si veti savura stevia, untisorul si leurda...din fericire in romania inca mai gasim asemenea bunatati in piete, paduri sau la colt de strada.

      Ștergere