miercuri, 6 martie 2013

briose cu afine si ciocolata

Afinul (vaccinium myrtillus) este un arbust mic, ramuros, cu tulpina de culoare verde, lunga de cca 30-60 cm. Fructele, denumite afine, reprezinta o baca de culoare albastru -brumarie, de forma rotunda, cu diametrul de 0,5 - 0,6 cm, zemoasa, cu suc violaceu si cu gust placut dulce - acrisor.
Afinele sunt bogate in tanin, pectine, mirtilina, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic si succinic), zaharuri, provitamina A si vitamina C. De asemenea, afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina (pigment responsabil de culoarea albastra a fructelor), vitamine din complexul B, vitamina E, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange) si stimuleaza astfel, sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor.
Toata iarna am avut afine. La congelator s-au pastrat perfect, inca din luna august, cand le-am primit tocmai din m-tii Apuseni, mai precis din comuna Marisel, jud. Cluj, aduse de un mare mester, badea Alexe, unul din putinii cioplitori in lemn care mai exista in tara noastra.


briose cu afine si ciocolata (GoodFood) (12 briose)

300 g faina alba
100 g zahar brun
1 lingurita praf de copt BIO
putina sare
2 oua (de preferat de tara sau BIO)
100 g unt topit
200 ml lapte
150 g afine
150 g ciocolata neagra

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius si tapetati cu hartie de copt o tava speciala pentru briose. Amesteca ouale, untul topit si racit si laptele, cu toate ingredientele uscate, inclusiv ciocolata si afinele. Amestecam usor toate "componentele", pana obtinem consistenta dorita. Turnam compozitia in formele tapetate cu hartie si le lasam la cuptor timp de cca 25-30 minute, pana cand briosele cresc si devin aurii. Le servim cu putin zahar pudra pe deasupra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu