luni, 18 martie 2013

placinta cu dovleac

Astazi incepe Postul Pastelui, postul dina­intea Invierii Domnului. Este cel mai lung si mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. Postul Pastelui este numit si Postul Mare.
Incepe timpul Marelui Post al Pastelui, timp de pre­gatire in vederea invierii. Aceasta minunata intocmire co­respunde conceptiei de temelie a crestinismului ca viata urmeaza dupa moarte, ca bucuria trairii adanci, curate si durabile in duh urmeaza dupa cainta si suferinta. Ea cores­punde legii vietii noastre spirituale, pe care atat de desa­varsit a desprins-o si ne-a infatisat-o Revelatia divina prin cuvantul si viata Mantuitorului si prin viata tuturor celor ce-au vietuit dupa asemanarea Domnului.
Astazi voi posta o reteta gustoasa de placinta cu dovleac. Am preluat reteta de la o buna prietena, Ela (doamna Gabi).


placinta cu dovleac (Ela)

1/2 kg faina alba de grau
2 linguri ulei floarea soarelui
1 lingura otet
cca 150 ml apa
1/2 lingurita de sare
1/4 pachet de drojdie de 25 g

3/4 kg dovleac ras si scurs (pentru umplutura)
6 linguri zahar (2 la fiecare bucata de aluat)
6 linguri pesmet (2 la fiecare bucata de aluat)
scortisoara pisata

Punem intr-un vas faina, otetul, sarea, drojdia si apa usor incalzita. Framantam pana obtinem un aluat omogen si moale. Il impartim in 3 bucati. Se ia o bucata de aluat si se intinde cu facaletul, pana se obtine o foaie neteda. Se unge cu ulei, se presara dovleacul ras si scurs (eu am avut la congelator dovleac ras), zaharul, pesmet si scortisoara pisata. Se ruleaza si se aseaza in tava unsa cu ulei. Se repeta operatia cu celelalte doua bucati de aluat. Se pun toate 3 rulouri formate in tava, una langa alta. Se ung cu ulei pe deasupra si se inteapa cu o furculita din loc in loc. Se baga la cuptorul preincalzit (175 grade Celsius) si se lasa pana se rumenesc. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu