duminică, 3 martie 2013

supa crema de linte

Lintea (lens culinaris), este o planta anuala leguminoasa, scunda, paroasa, cu frunzele paripenat-compuse ale carei seminte sunt comestibile. Exista mai multe varietati de linte - semintele difera atat din punctul de vedere al culorii (portocaliu, verde, verde inchis, maro) cat si al dimensiunii si al timpului de fierbere. Lintea este o planta originara din Orientul Apropiat si a fost una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizata in alimentatie inca din Neolitic. Lintea este catalogata ca aliment de grad nutritional A datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteina si continutului extrem de scazut de grasimi. Nu contine colesterol si aduce un aport caloric de cca 110-160 kcal/100 g, in functie de varietatea preparata si modul de preparare. 


supa crema de linte (4 portii)

1 lingura de ulei de masline extravirgin
1 morcov
2-3 catei de usturoi
1/2 telina medie
250 g linte rosie
15 cl smantana lichida
4 frunze de telina
sare si piper macinat

Este o reteta pe care o postez in mod special pentru Dani, un bun prieten.
Curatati morcovul si taiati-l rondele. La fel procedati si cu telina. Puneti lintea, morcovul, usturoiul si telina la fiert, intr-o craticioara cu 1 litru de apa... (eu am tinut lintea la inmuiat o noapte in apa rece). Dupa ce a clocotit, micsorati focul, acoperiti si lasati legumele sa fiarba incet, timp de cca 1 ora (sau mai putin), pana lintea este foarte moale.
Puteti pastra 3 linguri de linte fiarta pentru decor. Mixati restul timp de 2-3 minute impreuna cu zeama de la fiert, pentru a obtine un piure foarte fin. Adaugati smantana in piure, potriviti de gust cu sare si piper si incalziti din nou pe foc domol. Puteti decora (sau nu) fiecare farfurie cu cateva boabe de linte, frunze de telina taiate marunt si stropiti supa crema cu putin ulei de masline. Supa se serveste foarte calda. Pofta buna!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu