duminică, 1 decembrie 2013

terroir




















Hunawihr vineyard - Alsace, France.

Terroir... un termen care vine de la cuvantul "terre" - adica tara, pamant. Acesta a fost initial un termen francez folosit pentru vin, cafea si ceai, pentru a desemna caracteristicile speciale pe care geografia , geologia si climatul dintr-un un anumit loc si-a pus amprenta asupra anumitor soiuri. 
Terenurile agricole din aceeasi regiune, cu aceleasi caracteristici ale solului, conditii meteorologice si tehnici agricole, toate acestea contribuie la calitatile unice ale culturii - acesta poate fi tradus foarte vag ca "un sentiment de loc", care este incorporat in anumite caracteristici tipice, adica suma efectelor in care mediul respectiv (local) a avut "ceva de spus" asupra producerii produsului final. 
Conceptul de terroir sta la baza sistemului francez AOC (appellation d'origine contrôlée), care este modelul de denumire a vinului si ale legilor lui pe intreg globul.

O definitie internationala a acestui termen, poate suna asa: terroir-ul este un spatiu geografic delimitat in care o comunitate umana construieste de-a lungul istoriei sale, o stiinta colectiva de a produce, fundamentata pe un sistem de interactiuni intre un mediu fizic, biologic si un ansamblu de factori umani. Itinerarele tehnice realizate determina o originalitate si o reputatie a produselor sale, descriptibila si identificabila.

In esenta sa, este presupunerea ca terenul de pe care se cultiva strugurii confera o calitate unica vinului, care este specifica acelei regiuni. Conceptul se referă la teren, sol, temperatura, altitudine, influenta coastei, conditii de crestere si face diferenta intre o regiune si alta, chiar daca sunt folosite aceleasi soiuri de struguri. Practic, inseamna fiecare diferenta de un centigrad in temperatura, fiecare variatie in compozitia solului, a picaturilor de ploaie sau tot felul de detalii care influentează calitatea strugurilor si astfel, rezultatul final... vinul.

Terroir”-ul nu poate fi fabricat sau deghizat, e nuanta pe care natura o da unei regiuni, intr-o anume perioada a culesului. 

Va las sa admirati in continuare cateva minunate podgorii, din intreaga lume, podgorii caracterizate fiecare de propriul sau terroir.





















Drake Gurneville vineyard - California, USA




















Balf vineyard - Hungary




















Brunello di Montalcino - Tuscany, Italy




















Douro Valley vineyard - Portugal




















Baden Wurttenberg vineyard - Germany




















Chelan Washington Benson vineyard - USA




















St. Emilion vineyard - France




















Kunde Estate vineyard - California, USA




















Trigny - Champagne, France




















Porrera Priorat - Catalonia, Spain




















Muersault vineyard - Burgundy, France




















Kir Yanni vineyard - Greece




















Mission - California, USA




















Hermonville vineyard - France

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu