duminică, 28 aprilie 2013

chiftele de cartofi cu legume si salata




















Astazi asteptarea a luat sfarsit. Voi prezenta cea de-a doua reteta a prietenului meu, chef Mihai Dascaleanu. Am pregatit-o impreuna, in urma cu cateva saptamani cand mi-a  facut placerea de a ma vizita la mine acasa si a venit cu  propunerea geniala de a gati impreuna. In acest "duet" am jucat rolul, sa zicem de... sous chef. Ce a rezultat va las sa descoperiti singuri!

chiftele de cartofi cu legume si salata (Mihai Dascaleanu)

pentru chiftele                        pentru legume                   pentru salata

600 g cartofi                          1 morcov                           mix salata
1/2 fir de praz                        1 pastarnac                       1 lingura mustar
1 morcov                               1 ceapa rosie                    1 lingura ceapa tocata marunt        
1/2 legatura de leurda            1 zucchini                          1 catel de usturoi
1/2 ceapa                              3-4 fire ceapa verde          ulei de masline extravirgin
2 fire ceapa verde                  2-3 ciuperci
1 lingura mustar                    
pesmet, susan                       vinegreta (pentru legume): rozmarin, coriandru boabe, piper negru boabe,
sare, piper                                                                   1/2 portocala, 1 catel usturoi, ulei masline, sare




















Incepem prin a pregati legumele si vinegreta.
Pentru vinegreta punem intr-un vas uleiul de masline extravirgin (cca 100 ml), peste care adaugam coriandru boabe, piperul negru boabe, rozmarinul (eu am folosit uscat...verde nu am avut), sarea, zeama de la 1/2 portocala si catelul de usturoi. Toate le-am amestecat, apoi vasul l-am incalzit usor la abur pentru ca toate aromele ingredientelor sa se intrepatrunda. Sa vezi ce arome (miresme) vei simti!

Legumele le curatam, morcovul si pastarnacul le taiem bastonase si apoi le blansam (oparim) timp de 5 minute. Ceapa rosie o curatam, o taiem rondele si o blansam 5 minute si pe ea. Ceapa verde o taiem de dimensiunile bastonaselor de morcov si o blansam 1 minut. Punem toate legumele oparite, impreuna cu zucchini ( taiat felii longitudinale subtiri) si ciupercile pe gratar timp de 5-7 minute. Toate aceste legume, inainte de a fi montate pe farfurie se tin in vinegreta cateva minute.

Acum ne ocupam de chiftele. Cartofii se spala si se baga in cuptorul incins timp de aproximativ 1 ora - 1 ora si 1/4, pana cand se coc in coaja. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca un timp. Prazul si morcovul se fierb. Cartofii se decojesc si se amesteca cu prazul si morcovul fiert, cu ceapa, leurda si ceapa verde tocate marunt, lingura de mustar. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se formeaza niste chiftele mai mari, gen burgeri si se dau prin semintele de susan si pesmet. Se "trag" in ulei pe ambele parti, ca sa capete o fata rumena.

Mixul de salata impreuna cu mustarul, ceapa, usturoiul si uleiul de masline se amesteca intr-un vas si "asteapta" sa fie adaugat ca garnitura in farfurie.

In farfurie peste chifteaua din cartofi se pun legumele aromate in vinegreta si mixul de salata. Langa acest gustos burger vegetal se poate servi alaturi de un Sauvignon Blanc sau Pinot Gris. Pofta buna!





rulouri cu somon afumat




















Ortodocsii praznuiesc astazi Floriile, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele, rememorand intrarea lui Isus in Ierusalim si sarbatorindu-i, totodata, pe cei cu nume de flori. Sarbatoarea intrarii Domnului in Ierusalim a fost suprapusa peste cea a zeitei romane a florilor, Flora, de unde si denumirea populara pe care a primit-o.  Crestinii sarbatoresc Intrarea mantuitorului in Ierusalim participand la Sfanta Liturghie, impodobind cu ramuri de salcie sfintita icoanele, usile si ferestrele gospodariilor lor si pastrand randuiala postului. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite cu credinta la tamaduirea diferitelor boli. Ramurile verzi simbolizeaza castitatea, dar si renasterea vegetatiei, amintind totodata de ramurile cu care a fost intampinat Isus, in aceea zi.
Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, cunoscuta sub numele de "Saptamana Mare", după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiază in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.
De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri. De aceea, astazi am pregatit un aperitiv rapid si usoar de preparat, in care am folosit peste.
















rulouri cu somon afumat (edithskitchen.ro) (4-5 persoane)

4 felii paine toast
150 g somon afumat
100 g crema de branza (pentru Post merge un ulei de masline)
1/4 ardei gras rosu
1/2 legatura marar tocat

Incepem prin a presa foarte bine feliile de paine cu facaletul, apoi le ungem cu crema de branza, punem fasii de somon deasupra, pe toata suprafata feliei, apoi la capatul de unde incepem rularea  adaugam o fasie de ardei. Peste somon mai intindem un strat subtire de crema de branza. Rulam strans si infasuram in folie de plastic. Eu am pus niste marar tocat deasupra ruloului (am umezit putin suprafata ruloului inainte de a-l infolia, am pus marar tocat marunt pe folie si am dat ruloul prin marar, apoi am infoliat strans). Le lasam la rece minim 5-6 ore. Se serveste feliat in felii groase de cca 1 cm. Infigeti scobitori care sa intre prin rulou, ca sa fie mai usor de servit. Pofta buna!

vineri, 26 aprilie 2013

mancare de stevie cu ardei




















O mancare usoara, rapida si deosebit de gustoasa este mancarea de stevie. Am fost in piata si am targuit cate ceva, printre care si cateva legaturi de stevie. Mai e putin si ii trece vremea, asa ca pe ultima suta de metri sa ne mai delectam cu ceva proaspat si sanatos, practic cu ceva de sezon. Hai sa va arat cum am facut aceasta mancare.

mancare de stevie cu ardei (4 portii)

3-4 legaturi de stevie
2 ardei rosii 
1 ceapa mare + cateva fire de ceapa verde
3-4 catei de usturoi
2-3 linguri de bulion sau pasta de tomate
ulei
sare, piper

Mai intai curatam (am eliminat nervura principala, care este destul de tare) si spalam stevia, apoi o oparim in apa clocotita cu sare timp de 2-3 minute. Apoi o tocam marunt (cu o "barda" de lemn) si o lasam sa se odihneasca. Separat am curatat si tocat marunt ceapa si de asemenea am taiat ardeii in cubulete marunte. Am incins uleiul si am rasturnat in cratita ceapa si ardeii. Ii lasam sa se caleasca pana devine ceapa sticloasa. Adaugam stevia maruntita si mai turnam putina apa in care a fiert stevia, aproximativ 5-6 linguri, astfel incat sa se inabuse pe deplin. La final punem usturoiul taiat marunt si bulionul. Asezonam dupa gust cu sare si piper. Mai lasam cca 3 minute pe foc ca sa se intrepatrunda toate aromele. Se poate servi cu leustean proaspat tocat presarat pe deasupra. Pofta buna!






miercuri, 24 aprilie 2013

supa de macrou afumat, porumb, cartof dulce si linte




















Teo's Kitchen...un blog pe care il urmaresc cu interes de ceva vreme si dupa care am preparat multe retete inedite. Concursul Fii trendy in bucatarie! constituie o mare provocare pentru mine. De altfel este si primul concurs de acest gen la care particip. M-am gandit sa pregatesc ceva de genul... fresh and light si in acelasi timp sa folosesc ingrediente mai rar folosite in aceasta combinatie... pe scurt sa rezulte un preparat trendy. M-am hotarat sa fac o supa de macrou afumat cu porumb, iar ca ingrediente care "se poarta" am ales cartoful dulce si lintea.

supa de macrou afumat, porumb, cartof dulce si linte (4 portii)

200 g file macrou afumat
500 ml lapte
500 ml supa de legume
2 fire de cimbru
1 ceapa, taiat marunt
1 fir de praz, taiat marunt
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 cartof dulce, taiat cubulete mici
250 g porumb dulce boabe Bonduelle
50 g linte (eu am folosit linte verde)
patrunjel taiat marunt
2 linguri ulei de floarea soarelui
sare

Intr-o oala punem fileul de peste afumat, firele de cimbru si turnam peste ele supa de legume si laptele. Se lasa pana da in clocot, apoi se stinge focul si se lasa sa se raceasca. Se scoate fileul de peste, se depieliteaza si se rupe in bucati mici, pentru a putea fi folosit mai tarziu. In acelasi timp, intr-o cratita se incinge uleiul, apoi se pune usturoiul, ceapa si prazul sa se caleasca timp de 8-10 minute pana devin sticloase. Peste ceapa calita si celelalte ingrediente se rastoarna cartoful dulce, lintea si porumbul impreuna cu lichidul in care a fiert fileul de macrou afumat. Se lasa la fiert aproximativ 30 de minute. Se asezoneaza cu sare dupa gust. Se serveste cu paine proaspata. Pofta buna!









































luni, 22 aprilie 2013

tocanita de ciuperci, leurda si ardei rosu




















Pana sa vina veveritzele din parc trebuia sa prepar rapid ceva usor si gustos. M-am uitat in frigider si am gasit o caserola de ciuperci (in weekend am fost la cumparaturi) si cateva legaturi de leurda. Ce sa pregatesc oare? Cred ca o tocanita ar merge perfect alaturi de o mamaliga aburinda. Zis si facut!




















tocanita de ciuperci, leurda si ardei rosu

1/2 kg ciuperci
3 legaturi leurda
1 ardei rosu
1 legatura de ceapa verde
2-3 linguri de bulion (pasta de tomate)
cimbru (uscat sau verde)
paprika dulce
sare, piper
ulei de masline extravirgin

Se curata si se spala ciupercile, apoi se taie felii. Leurda se spala si se taie marunt. La fel se procedeaza si cu ceapa verde si cu ardeiul. Intr-o cratita se incinge uleiul de masline si se caleste ceapa, ardeiul si leurda. Cand sunt aproape gata, se rastoarna in cratita ciupercile taiate felii. Se amesteca si se lasa la foc mediu. Dupa ce a scazut apa lasata de ciuperci, se pune bulionul, apoi se asezoneaza cu sare, piper, cimbru si paprika dulce. Se mai lasa pe foc pana cand toate aromele se intrepatrund, iar tocanita are un gust desavarsit. Se serveste langa mamaliga calda. Pofta buna!

duminică, 21 aprilie 2013

salata de mazare, orez si lamaie




















Va prezint o salata usoara, rapida si foarte gustoasa. O combinatie de orez fiert si mai multe legume in stare cruda, alaturi de extravirginul ulei de masline. O reteta cu 229 kcalorii, 7 g de proteina, 32 g carbohidrati, 9 g grasimi, 4 g fibre si 2 g zaharuri. O reteta vegetariana desavarsita!



















salata de mazare, orez si lamaie (GoodFood) (4-5 portii)

150 g orez
35 ml ulei de masline extravirgin
100 g mazare boabe
200 g linte verde (rosie)
200 g naut
suc de la 1-2 lamai (dupa gust)
1 legatura ceapa verde  (eu am folosit ceapa proaspata din propria gradina de pe balcon)
sare

Fierbem orezul intr-un vas aproximativ 15 minute, pana devine "al dente" si apoi il lasam sa se raceasca. Cu o zi inainte punem lintea si nautul intr-un vas cu apa si le lasam la hidratat (minim o noapte se lasa in apa, astfel incat cand mestecam boabele de naut sau linte, sa nu fie tari). Intr-un castron , amestecam orezul cu mazarea boabe, lintea, nautul si ceapa verde taiata marunt. Turnam apoi uleiul de masline si zeama de la lamaie. Asezonam cu sare dupa gust. Se tine la frigider cca 30 minute inainte de a fi servita. Daca aveti coriandru, puteti presara peste ea cateva frunze proaspete tocate marunt. Pofta buna!


joi, 18 aprilie 2013

paine cu cartofi


"Unii cresc trandafiri, alţii vor sa-si coacă singuri painea si se indreapta pentru aceasta spre o veche brutarie. Si asa cum prietenul trandafirilor poate sa acumuleze alte si alte cunostinte despre acestia, tot asa si brutarul amator descopera prin practica si instruire o lume variata.
Coptul painii este o activitate palpitanta. Nici o paine nu seamana cu alta şi nici o zi de copt nu se scurge la fel. De fiecare data poti avea noi experiente. In special in cuptorul cu lemne, coptul este intotdeauna captivant. Vei simti puterea nebanuita a focului si vei descoperi o data cu el, mirajul metamorfozei.
Coacerea painii reprezinta bucuria creatiei si a succesului obtinut prin propriile forte. Asta te face sa te simti mai independent fiindca in casa exista acum o provizie permanenta de paine."
Am prezentat un citat dintr-o carte foarte interesanta scrisa de Margret Merzenich si Erika Thier si intitulata "Paine si specialitati de panificatie - metode traditionale de preparare si coacere", citat care ne arata ca putem fi independenti chiar si in bucatarie.


paine cu cartofi

2 kg faina
1 kg cartofi
100 g drojdie
2 linguri de zahar
apa calda cat cuprinde
sare 

Drojdia se freaca cu zaharul si cu putina apa calda. Cartofii se fierb, se curata de coaja si se paseaza. Peste faina se rastoarna cartofii, drojdia, restul de zahar, sarea si se framanta, adaugandu-se treptat apa calduta, astfel incat sa iasa un aluat suficient de tare. Se lasa la crescut cca 1 ora. Intr-o tava se pune o foaie de hartie de copt, apoi se aseaza cele doua paini (care au iesit destul de mari de  data asta) rezultate din aluatul framantat. Se lasa la cuptor aproximativ 1 ora, la foc potrivit, pana se rumenesc.

miercuri, 17 aprilie 2013

placinta cu varza




















Vara, cand ajungeam  la tzara, in minunatul sat Bont din inima Ardealului, la doar 15 minute de orasul Gherla, bunica (Minina, cum ii spuneam noi) ne astepta cu bunatati fel de fel. Supa de gaina cu taietei de casa, friptura de iepure la tava, luscos (varza cu carne), gulas, papricas de pui, cocorada cu varza (placinta cu varza dulce), malai dulce sau ciurigaua (minciunele) sunt doar cateva din minunatiile cu care ne ospatam. De regula, cand lelea Viorica facea focul la cuptorul din curte, duceam si noi la copt tavile cu prajituri, paine, malai dulce, cocorada si cocuti de paine. Pentru astazi, in amintirea clipelor minunate petrecute pe taramuri transilvane, va prezint o delicioasa placinta cu varza, asa zisa cocorada cu varza.




















placinta cu varza (4-6 portii)

pentru aluat                                        pentru umplutura

500 g faina                                        1 varza mare                     
50 g drojdie                                       ulei
1 lingura zahar                                   cimbru
apa calda cat cuprinde                       marar tocat
sare                                                   sare, piper

Se freaca drojdia cu o lingura de zahar si se amesteca apoi cu 100 g de faina si 1 ceasca de apa calda. Se lasa maiaua la crescut intr-un loc cald si fara curenti reci de aer. Se toarna maiua crescuta peste restul de faina, se adauga sarea si treptat apa calduta pana se incorporeaza toata faina. Aluatul obtinut se framanta bine cca. 15 minute, se acoprea si se lasa la dospit intr-un loc caldut, aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta putin, astfel incat sa iasa bulele de aer din aluat si se intind foile.
In timp ce aluatul sta la dospit, taiem varza fideluta, o freacam cu sare si o lasam cca 30 minute, apoi o stoarcem bine. Se caleste in ulei incins, se adauga cimbru si marar, apoi se potriveste de piper negru, proaspat macinat. Dupa ce s-a racit in prealabil, aceasta umplutura se intinde pe bucatile de aluat, se impaturesc in doua si se baga la cuptor pana se coc bine. Se poate servi langa o bere Ursus rece. Szia!

ciuperci cu verdeata





















Ciupercile la tigaie sunt un lucru foarte gustos, sunt satioase si nimerite pentru zilele de post prin care trecem. Nu am respectat intocmai reteta si am mai adaugat ceva verdeturi, pentru a realiza o reteta mai de sezon...si zic ca a iesit buna, din moment ce farfuriile veveritzelor s-au golit aproape instantaneu.

ciuperci cu verdeata (mancaruri si dulciuri de post, Garoafa Coman)

1 kg ciuperci
2 legaturi ceapa verde
2 legaturi usturoi verde
1 legatura marar
1 dovlecel (acesta e de la mine putere)
ulei
sare, piper

Am inceput prin a curata si spala ciupercile. Apoi le-am taiat felii si le-am pus la fiert. Dupa ce fierb, le punem la scurs. Intr-o oala se caleste ceapa, usturoiul si dovlecelul taiat cubulete [eu am folosit doar coaja...practic am curatat mai grosier dovlecelul de coaja (coaja + o parte din miez) si apoi am taiat cubulete aceste bucati].





































Adaugam ciupercile si 2 linguri de apa si se mai tin la foc mic inca aproximativ 5 minute, amestecand ca sa nu se lipeasca. La final se pune sare, piper si mararul taiat marunt. Pofta buna!

sâmbătă, 13 aprilie 2013

supa crema de porumb





















"Cele mai importante condimente ale vietii sunt prietenii"...sunt cateva randuri scrise pe una din cartile primite in dar, de la chef  Mihai Dascaleanu. Nimic mai adevarat. Simplu si rafinat. Inainte sa plece in Creta, mi-a facut o vizita "de lucru" si m-a invatat doua retete minunate. A gatit ca un mare chef, iar eu i-am fost un ajutor de nadejde :). Una dintre retete am sa o prezint in randurile care urmeaza. Cealalta intr-un episod viitor. Va spun sincer ca va merita asteptarea.





















supa crema de porumb (Mihai Dascaleanu) (4 portii)

0,5 kg porumb boabe congelat
0,2 kg cartofi
1/2 telina mica
1 fir de praz
1 pastarnac
1 morcov mare
ulei de masline extravirgin sau unt (50 gr)
200 gr smantana pentru gatit (32% grasime)
1/2 plic sofran
sare, piper alb

pentru decor

cateva bucati de morcov, cartof, praz, pastarnac taiate rondele si fierte separat
ceapa verde taiata julienne foarte fin, tinuta timp de 1 ora in apa cu gheata la frigider

Se pune o cratita cu putin ulei de masline extravirgin sau unt (1/2 din cantitate) si se incalzeste pe foc. Cand uleiul s-a infierbantat, se adauga porumbul boabe, cartofii curatati si taiati bucati, telina, pastarnacul, prazul si morcovii si se lasa un pic sa se caleasca. Dupa aproximativ 5 minute, se toarna apa cat sa acopere legumele taiate bucatele. Cand legumele au fiert, dupa aproximativ 15-20 minute, se strecoara si se pun in blender impreuna cu smantana pentru gatit si restul de unt. Punem sofranul in apa in care au fiert legumele si lasam sa se coloreze. Adaugam o parte din aceasta apa in blender peste legume si mixam pana obtinem consistenta dorita. Se pune sarea si piperul alb dupa gust. Cand se "monteaza" farfuria, se pune in mijlocul acesteia o "insula" formata din legumele fierte separat pentru decor, apoi se toarna supa crema de porumb. Deasupra se orneaza cu ceapa verde taiata julienne tinuta la rece. Bon appetit!

icre de post





















Chiar daca este post , putem savura niste delicioase icre...de post. "Veveritzele" au fost incantate de ceea ce au descoperit in farfurie. Sper sa va placa si voua!

icre de post (mancaruri si dulciuri de post, Garoafa Coman)

1 ceasca gris
3 cesti suc dulce de rosii
2-3 cepe
1 ceasca ulei de floarea soarelui
sare, piper

Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Trebuie sa se obtina un amestec consistent. Daca este prea subtire se mai adauga un pic de gris. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu o lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul. Pofta buna!

duminică, 7 aprilie 2013

morbier





















Aseara am fost cu totii invitati la Bogdan (sau Moshu cum i se mai zice). Ca de fiecare data, ne asteptau bucate alese, pregatite de el si Monica. In centrul mesei, ca de obicei, trona nelipsitul platou de branzeturi. De data aceasta atentia mi-a fost atrasa de un interesant sortiment de branza, ce avea o culoare ivoire superba si un gust usor amarui. Nu era alta decat faimoasa...morbier.




















Branza denumita Morbier isi trage numele de la comuna Morbier, situata in departamentul Jura din Franche-Comté, la aproximativ 15 km de frontiera cu Elvetia. Productia sa este atestata inca din secolul XVIII; la acea vreme, aceasta se limita in principal la departamentul Jura. Initial fabricata mai ales in cadrul fermelor, branza Morbier va fi apoi produsa de asa-numitele "fruitières" (cooperative de productie a branzeturilor) din masivul Jura. Un decret din 1942 prevedea deja fabricarea branzei "Morbier" in departamentele Jura și Doubs.
Morbier este o branza produsa in campiile inalte ale masivului Jura, unde diversitatea floristica naturala a ierburilor permite o productie de lapte si de branza de inalta valoare, cu caracteristici distinctive. Conditiile de productie sunt definite astfel incat sa se pastreze caracteristicile zonei si sa se permita reflectarea acestora in produs.
Laptele utilizat pentru obtinerea branzei Morbier trebuie sa provina exclusiv de la vaci din rasa Montbéliarde sau din rasa Simmental frantuzeasca. Cireada este pastorita conform traditiei locale. Pe exploatatie, suprafata furajera efectiv utilizata trebuie să fie de cel putin un hectar pe vaca de lapte. Ratia de baza de alimentatie a vacilor de lapte este compusa din furaje obtinute din campiile situate in aria geografica. Pe tot parcursul anului, alimentatia vacilor de lapte nu trebuie sa cuprinda niciun produs insilozat sau alte alimente fermentate, precum furajele conservate sub forma de baloti rulouri. Branza este fabricata exclusiv din lapte de vaca utilizat in stare cruda. Cu exceptia degresarii partiale, a adaugarii de cheag, de fermenti lactici sau de sare (clorura de sodiu), se interzice orice eliminare sau adaugare la acest lapte. Se adauga cheag in lapte dupa ce acesta a fost incalzit la o temperatura de maximum 40 °C. Casul se taie in cuburi cu grosimea de aproximativ un centimetru. Se poate adauga apa pentru spalarea casului. Dupa scurgerea zerului, casul este presat usor pentru a se obtine calupuri. Fiecare calup este taiat in doua. Dunga centrala orizontala de culoare neagra se obtine exclusiv prin ungerea cu carbune vegetal (carbo medicinalis vegetalis) a fetei unei jumatati de calup, inainte de presare. Maturarea branzei se realizeaza timp de minimum 45 de zile incepand de la data fabricarii, la o temperatură cuprinsa între 7 și 15 °C. Crusta se obține exclusiv prin frecare cu apa sarata, la care se pot adauga fermenti lactici.
Morbier este o branza din lapte crud de vaca, presata, nefiarta, sub forma de cilindru plat cu fete plane si margine usor convexa. Prezinta o crusta naturala, neteda si omogena, culoarea variind de la gri deschis la bej portocaliu. Pasta este de culoarea fildesului, variind pana la galben deschis, eventual cu mici crapaturi. Este supla, onctuoasa si fondanta, cu textura fina si un usor gust de smantana. Principala sa caracteristica o reprezinta prezenta unei dungi centrale orizontale de culoare neagra. Initial branzeturile au fost produse in ferme mici, unde cantitatea de lapte nu era suficienta astfel incat fermierii sa faca destul cas pentru a umple formele pentru presare. De aceea, dupa ce  se pregatea casul provenit din laptele muls in timpul serii, se presara peste el un strat de cenusa (ca sa nu se formeze crusta peste noapte), iar a doua zi se completa cu cas obtinut din laptele muls in aceea dimineata. Aceasta linie de cenusa a devenit semnul distinctiv al acestui sortiment de branza.
Greutatea variaza intre 5 și 8 kg, diametrul intre 30 și 40 cm, iar inaltimea intre 5 și 8 cm. Continutul de materie grasa (grasimi/substanta uscata) este de minimum 45 %, iar continutul de umiditate raportat la substanta uscata negrasa este de minimum 67 %. Este o branza cu denumire de origine controlata (AOC).
Se poate consuma alaturi de un vin Crépy sau Seyssel.

orez cu ciuperci

Va prezint o noua reteta de post, de asta data tocmai din judetul Bacau, de la Manastirea Magura Ocnei, din localitatea Targu Ocna, manastire ce are hramul Inaltarea Domnului.

orez cu ciuperci (mancaruri de post, editura Sophia)

1/2 kg ciuperci
2 cesti de orez
1 morcov
2 cepe
1 ardei iute verde
5-6 catei de usturoi
2 foi de dafin
ulei
sare, piper

Morcovul ras, ceapa si o parte din ardeiul iute se calesc ulei. Se adauga orezul si se caleste 2-3 minute. Se adauga apa (la o ceasca de orez 4 cesti de apa). Se pun imediat ciupercile spalate si taiate felii, usturoiul taiat feliute mici, sarea, piperul si foile de dafin. Se amesteca sa nu se lipeasca. Se lasa la fiert pana cand orezul este fiert al dente. Se serveste alaturi de cateva rondele de ardei iute. Pofta buna!

sâmbătă, 6 aprilie 2013

o masa din paine





















Tot "rasfoind" internetul am gasit o piesa de mobilier inedita...o masa din paine, care as vrea sa o prezint si domniilor voastre. Este lucrarea unui studio de design din Polonia. Studio Rygalik trage un semnal de alarma, fata de risipa de alimente, in cadrul unui eveniment care s-a desfasurat in capitala Austriei. Facandu-se un studiu, s-a ajuns la concluzia ca produsele alimentare aruncate in Viena, ar putea hrani jumatate din populatia orasului Graz. Scopul proiectului a fost de a incepe o discutie despre risipa de alimente. De asemenea, s-a demonstrat ca putem gasi materiale de constructie peste tot in jurul nostru.
Mesele au fost facute din baghete vechi de paine, ce urmau sa fie aruncate. Masa se realizeaza prin legarea impreuna a mai multor baghete de paine, de diferite dimensiuni, care formeaza in partea de sus o suprafata neteda, realizand astfel tablia mesei. Baghetele mai lungi formeaza picioarele mesei. Aceste mese, atrag atentia intr-un mod deosebit de sculptural. 
Aceste structuri din paine au facut parte din "bread experience", create de Gosia si Rygalik Tomek la Vienna Design Week Laboratory, unde oamenii au fost inconjurati de paine si au mancat paine la mese realizate din...paine.





















miercuri, 3 aprilie 2013

salata de untisor, loboda si spanac






















Untisorul (ranunculus ficaria) este o planta de sezon, erbacee, cu frunze rotunde, lucioase si carnoase. Aceasta planta contine betacaroten, potasiu, vitaminele C si E, calciu; ajuta la reducerea colesterolului, la purificarea sangelui si la reglarea tensiunii arteriale, scade riscul de cataracta si contine acid folic, important in mentinerea sanatatii creierului.  Untisorul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui.




















salata de untisor, loboda si spanac

2 legaturi de untisor
2 legaturi de loboda rosie
frunze de spanac
1 legatura de ridichi
1 legatura de ceapa verde
1 legatura de usturoi verde
fulgi de orz

pentru vinegreta

2-3 linguri de ulei samburi de struguri presati la rece
zeama de lamaie
sare, piper

Se spala untisorul, loboda si frunzele de spanac si apoi se lasa la scurs sau se usuca cu un prosop de bucatarie. Se spala si se taie in bucati, ridichile, ceapa si usturoiul verde. Preparati vinegreta. Turnati uleiul de samburi de strugure intr-un vas, apoi sarati si piperati. Adaugati, zeama de lamaie si omogenizati ingredientele vinegretei. Puneti untisorul, loboda, spanacul, ridichile taiate bucati, ceapa si usturoiul verde intr-un castron. Presarati fulgii de orz si turnati vinegreta peste toate ingredientele aflate si castron. Amestecati si serviti imediat. Retineti ca orice salata, indiferent din ce este facuta, se prepara cu cel putin o ora inainte de a fi servita. Pofta buna!