Vara, cand ajungeam la tzara, in minunatul sat Bont din inima Ardealului, la doar 15 minute de orasul Gherla, bunica (Minina, cum ii spuneam noi) ne astepta cu bunatati fel de fel. Supa de gaina cu taietei de casa, friptura de iepure la tava, luscos (varza cu carne), gulas, papricas de pui, cocorada cu varza (placinta cu varza dulce), malai dulce sau ciurigaua (minciunele) sunt doar cateva din minunatiile cu care ne ospatam. De regula, cand lelea Viorica facea focul la cuptorul din curte, duceam si noi la copt tavile cu prajituri, paine, malai dulce, cocorada si cocuti de paine. Pentru astazi, in amintirea clipelor minunate petrecute pe taramuri transilvane, va prezint o delicioasa placinta cu varza, asa zisa cocorada cu varza.
placinta cu varza (4-6 portii)
pentru aluat pentru umplutura
500 g faina 1 varza mare
50 g drojdie ulei
1 lingura zahar cimbru
apa calda cat cuprinde marar tocat
sare sare, piper
Se freaca drojdia cu o lingura de zahar si se amesteca apoi cu 100 g de faina si 1 ceasca de apa calda. Se lasa maiaua la crescut intr-un loc cald si fara curenti reci de aer. Se toarna maiua crescuta peste restul de faina, se adauga sarea si treptat apa calduta pana se incorporeaza toata faina. Aluatul obtinut se framanta bine cca. 15 minute, se acoprea si se lasa la dospit intr-un loc caldut, aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta putin, astfel incat sa iasa bulele de aer din aluat si se intind foile.
In timp ce aluatul sta la dospit, taiem varza fideluta, o freacam cu sare si o lasam cca 30 minute, apoi o stoarcem bine. Se caleste in ulei incins, se adauga cimbru si marar, apoi se potriveste de piper negru, proaspat macinat. Dupa ce s-a racit in prealabil, aceasta umplutura se intinde pe bucatile de aluat, se impaturesc in doua si se baga la cuptor pana se coc bine. Se poate servi langa o bere Ursus rece. Szia!
placinta cu varza (4-6 portii)
pentru aluat pentru umplutura
500 g faina 1 varza mare
50 g drojdie ulei
1 lingura zahar cimbru
apa calda cat cuprinde marar tocat
sare sare, piper
Se freaca drojdia cu o lingura de zahar si se amesteca apoi cu 100 g de faina si 1 ceasca de apa calda. Se lasa maiaua la crescut intr-un loc cald si fara curenti reci de aer. Se toarna maiua crescuta peste restul de faina, se adauga sarea si treptat apa calduta pana se incorporeaza toata faina. Aluatul obtinut se framanta bine cca. 15 minute, se acoprea si se lasa la dospit intr-un loc caldut, aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta putin, astfel incat sa iasa bulele de aer din aluat si se intind foile.
In timp ce aluatul sta la dospit, taiem varza fideluta, o freacam cu sare si o lasam cca 30 minute, apoi o stoarcem bine. Se caleste in ulei incins, se adauga cimbru si marar, apoi se potriveste de piper negru, proaspat macinat. Dupa ce s-a racit in prealabil, aceasta umplutura se intinde pe bucatile de aluat, se impaturesc in doua si se baga la cuptor pana se coc bine. Se poate servi langa o bere Ursus rece. Szia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu